Kettős diósförgepatonyi győzelem a Katedra Irodalomverseny országos döntőjén

Az idei évben a kialakult járványhelyzet miatt a Katedra Irodalomverseny országos döntője a szokásos májusi hónap helyett 2020. szeptember 24-én került megrendezésre Dunaszerdahelyen.

A hatodik éve két kategóriában zajló verseny két irodalmi mű feldolgozása, értelmezése köré szerveződött. Az I. kategóriát az 5–6. osztályosok alkották, akik Nyulász Péter Helka: A Burok- völgy árnyai című regényét olvasták a tanév folyamán. A 7–9.-es tanulók pedig Gimesi Dóra–Jeli Viktória–Tasnádi István nagy sikerű művét, A körző titkát dolgozták fel hónapról hónapra.

A versenyre végül mindkét kategóriában 10-10 csapat érkezett a következő iskolákból: II. Koháry István Alapiskola, Fülek; Alapiskola, Nyárasd; Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, Diósförgepatony; Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár; Alapiskola és Óvoda, Eperjes; József Attila Alapiskola és Óvoda, Vásárút; Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont, Gúta; Alapiskola és Óvoda, Farkasd; Corvin Mátyás Alapiskola, Somorja; II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, Gúta; Pongrácz Lajos Alapiskola, Ipolyság.

Reggel 9 órakor a tornaterem és az étterem megtelt vidámsággal, élettel: húsz csapat és felkészítő pedagógus várta lelkesen a döntő kezdetét.

A döntő két fordulóból állt, ahol a diákok különböző szintű szövegértelmezési feladatokat oldottak meg játékos formában. A tanulók az irodalmi felkészültségük mellett megmutatták logikus gondolkodásukat, az összefüggések felismerésének képességét, s bizonyították együttműködési készségüket is.

Az első kategóriában az első helyet a Diósi tökmagok szerezték meg Diósförgepatonyból, felkészítőjük Sátor Tímea tanító néni volt. A csapat tagjai: Gerasimov Sebastián, Lelkes Márk.  A második helyezettek Érsekújvárból érkeztek a döntőre, ők az Ultraminik csapata, akikkel Liszka Éva tanító néni foglalkozott. Csapattagok: Anda Liza, Ördögh Zsófia, Petrovics Natasa. A harmadik helyezést a füleki Bajkeverők vihették haza Vankó Attila tanító bácsi vezetésével. Agócs Boglárka, Ondrejcsák Anna, Vaculčiak Jázmin alkották a csoportot.

A második kategóriában az első helyet szintén a diósförgepatonyiak szerezték meg, a Diósi fürgék: Varga Nóra, Sátor Bence, Nagy Máté. Felkészítőjük Oriskó Éva. Második helyen végzetek a Kincskeresők Nyárasdról: Domonkos Nóra, Szabó Rebeka; felkészítő: Muzsay Ingrid. A dobogó harmadik fokára pedig az Időfutárock csapata állhatott fel Nyárasdról – Presinszky Emma, Nógel Alexandra, Tóth Gábor István. Felkészítő: Presinszky Ildikó. Szeretettel gratulálok a csapatoknak és a felkészítő pedagógusoknak is.

Végezetül szeretném megköszönni a versenyzőknek a szorgalmas, kitartó felkészülést, a kollégáknak pedig a diákokkal végzett közös munkát. Bízom benne, hogy az idei tanévben újra együtt olvashatunk, versenyezhetünk. Addig is vidám, derűs tanévet, jó egészséget kívánok!

Tóth Mónika, a verseny gesztora


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .