Jubileumi országos tanévnyitó Szepsiben

A szepsi Szentlélek római katolikus templomban rendezte meg idén a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége az országos tanévnyitóját. Az első ilyen jeles ünnepi évkezdésre húsz évvel ezelőtt Deákiban került sor, s az ökumenikus istentiszteletet akkor is Mons. Gábor Bertalan celebrálta, aki ma már Szepsi város katolikus esperes-plébánosa. A deáki tanévnyitó óta évről évre töretlenül más-más régióban szervezik az eseményt.

A Szlovákiai Magyar Iskolák XX. Országos Tanévnyitó Ünnepsége szervezői Jobbágy Károly gondolatait választották mottóul: „…az a pajzsunk, az a vértünk, mit itt tanultunk s végigéltünk.” A másfél órás ünnepség az egyházi résszel, ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melyet három egyházi képviselő közösen vezetett le: Mons. Gábor Bertalan római katolikus esperes-plébános, Molnár Árpád református lelkész és Gočík József görögkatolikus parókus.

Hanesz Angelika, az SZMPSZ Kassai Területi Választmányának elnöke köszöntötte műsorvezetőként az ünneplő közösséget. Fekete Irén országos elnök tanévnyitó beszédében ismertette ünnepi gondolatait, majd felvezette a helyi elsősök bevonulását: „Gabonatábláink már rég learatva, a magyarok kenyere megsütve, ablakaink alatt virulnak az őszirózsák, kertjeinkben érik a szóló szőlő és a mosolygó alma. Itt az ideje, hogy a gyerekek elinduljanak az iskola felé. Ki először, ki sokadszorra, de indulni kell. Következzen hát a magyar iskolába induló elsős gyermekek bevonulása.”

Az esemény legmeghatóbb pillanata évről évre az iskolakezdők felsorakozása. A Szepsi Alapiskola és a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont elsőseinek a rövid bemutatkozásuk, majd megáldásuk után az iskolakezdés alkalmából Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és a helyi célalap vezetője, Köteles László adta át az iskolatáskát és az ösztöndíjat.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Filip Mónika, a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma nemzetiségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkára két munkatársa kíséretében. Beszédében kiemelte: „Az, hogy magyar nyelven tanulhatunk/taníthatunk, egy olyan kincs, amit őrizni kell és ápolni. …. Az oktatásügyi minisztériumban mindent megteszünk ezért, hogy támogassuk a magyar intézményeket, pedagógusokat, szülőket, hogy egyre minőségibb oktatásban legyen a tanulóknak részük.“

Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára levelét Hack László, a szövetség alelnöke olvasta fel. Az államtitkár utalt arra, hogy: „Egy megpróbáltatásokkal teli időszak áll mögöttünk, azonban ma elmondhatjuk, hogy a család akkor hullik szét, ha tagjai hagyják, és nincs olyan külső erő, ami erre önmagában képes lenne. Határa csak az országoknak van, a nemzetnek nincs, ezért egyetlen magyar sincs egyedül.“

Az ünnepség további részében is megható pillanatoknak lehettek tanúi a résztvevők. 32 hazai nyugdíjas éveit kezdő pedagógus számára adományozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógus Szolgálati Emlékérmet az intézményvezetők és az SZMPSZ javaslata alapján. Az elismerésben részesülő pedagógusok több mint a fele személyesen vette át az emlékérmet Balázs Attilától, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjétől és Fekete Irén elnöktől.

Díjazásban részesültek:

Anda Mária – Magyar Tannyelvű Alapiskola, Felsőpatony

Bábi Tibor – Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Dunamocs

Balázs Klára – Mészáros Dávid Alapiskola és Óvoda, Nagymácséd

Béreš Margit – Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Kaposkelecsény

Blázsovits Judit – Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Komárom

Bodnár Ibolya – Óvoda, Kossuth Lajos utca, Királyhelmec

Bopkó László – Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár

Császár Magdolna – Alapiskola, Zsigárd

Csiba Katalin – Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, Diósförgepatony

Csobo Zsuzsanna – Szombathy Viktor Alapiskola, Feled

Csomor János – Szabó Gyula Alapiskola, Dunaszerdahely

Deák Irén – Selye János Gimnázium, Komárom

Fodor Valéria – Stampay János Alapiskola, Köbölkút

Gulyás Júlia – Stampay János Alapiskola, Köbölkút

Halás Mária – Petőfi Sándor Alapiskola és Óvoda, Diószeg

Hodossy Piroska – Magyar Tannyelvű Óvoda, Nagymad

Holka Gizella – Alapiskola, Naszvad

Kanócz Katalin – Óvoda, Kossuth Lajos utca, Királyhelmec

Kováts Márta – Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium, Pozsony

Liszka Éva – Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár

Nagyvendégi Olga – Magyar Nyelvű Óvoda, Nyárasd

Pelle Irén – Szombathy Viktor Alapiskola, Feled

Rákai Erzsébet – Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda, Zsizska utca 4, Kassa

Rózsár Mária – Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Komárom

Sýkora Ilona – Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, Szepsi

Szabó Endre – Selye János Gimnázium, Komárom

Szabó Mária – Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Bátorkeszi

Szénássy Edit – Selye János Gimnázium, Komárom

Szénássy Melinda – Kováts József Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Bátorkeszi

Szinek Judit – Selye János Gimnázium, Komárom

Takács Zsuzsanna – Alapiskola, Nyárasd

Zahorán Judit – Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár

Az idei országos tanévnyitón az egyetemek végzősei, a pályakezdő pedagógusok közül tizenegyen jelentek meg. Ők az alábbi intézményekben kezdik meg pedagógiai hivatásuk gyakorlását:

Csúsz Enikő – Szombathy Viktor Alapiskola, Feled

Jeriga Enikő – Szombathy Viktor Alapiskola, Feled

Karaffa Enikő – Alapiskola, Torna

Klárik Csilla – Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája

Kovács Noémi           – Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, Kassa

Molnár Krisztina – Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda, Szádalmás

Nagy Csaba – Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda, Szádalmás

Nagy Tímea – Szombathy Viktor Alapiskola, Feled

Pál Boglárka – Alapiskola és Óvoda, Újbást

Privacsek Éva – Református Alapiskola, Rimaszombat

Szabó Bianka – Szombathy Viktor Alapiskola, Feled

A pályakezdőkhöz intézett Útravaló üzenetet Sýkora Ilona, a szepsi Magyar Tannyelvú Alapiskola és Gimnázium nyugalmazott igazgatója fogalmazta meg.  Kozsár Julianna, a kassai Szakkay József Szakközépiskola egykori pedagógusa tolmácsolásában a tanévnyitó résztvevőinek Üzenete hangzott el, mely a magyar iskolák diákjainak, pedagógusainak és a szülőknek szól. Az ünnepséget felemelővé és még színvonalasabbá tették a helyi énekkarok és kórusok műsorszámai. Közreműködtek: a kassai Csermely Kórus, a szepsi Vox Columbellae vegyeskar, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont énekkara és a szepsi Alapiskola Savorenge énekkara és zenekara. Az eseményt első ízben közvetítette a Ma7 médiacsalád élőben, illetve a Pátria Rádió sokadszorra felvételről.

Novák Monika


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .