A Selye János Gimnázium karantén-éve

A Selye János Gimnáziumnak a 2019/2020-as tanévben is – a járványhelyzet ellenére – több jelentős esemény gazdagította krónikáját. Nagy örömünkre Nyitra Megye Önkormányzatának anyagi támogatásával folytatódott az iskolaépület 1,7 millió euró értékű teljes felújítása, melynek kivitelezője a komáromi Darton kft. A munkálatok 2020. október végéig tartanak majd. 

A tantárgyi és sportversenyeken annak ellenére, hogy sok versenyt nem rendeztek meg, kiemelkedően szép eredményeket értünk el az elmúlt tanévben is. 2020. június 29-én és 30-án zajlott a matematikaolimpia A kategóriájának 69. országos fordulója. Idén a COVID19 járvány következtében először on-line formában. Az országos on-line forduló 39 résztvevője közül huszan lettek eredményesek: Csaplár Viktor (VI.N, az iskola magántanulója) 8. helyezett és a verseny győztese lett. Pinke Andrea, VIII.N osztályos tanulónk is kiválóan szerepelt a versenyen. Csaplár Viktor nagyszerű eredményének köszönhetően tagja lett a 8 fős szlovák válogatottnak, és részt vehetett az USA által szervezett első nemzetközi virtuális on-line matematikaolimpián. A versenybe 75 országból 553 diák kapcsolódott be. Az országok 8 fős csapatokat – 6 fiút és 2 lányt – nevezhettek. Szlovákia 8 fős csapatából öten pozsonyi, ketten kassa gimnáziumokat képviseltek, s egyedüli magyarként Csaplár Viktor versenyzett. A szlovák csapat legeredményesebb tagja is ő lett, és ezüstérmet szerzett a Cyberspace Mathematical Competition versenyen (matematikai verseny a kibertérben).

Csaplár Viktor

Az augusztusban rendezett Nemzetközi németolimpia a kialakult járványhelyzet miatt szintén online formában valósult meg az eredetileg Drezdában, két hétre tervezett nagy nemzetközi találkozó helyett.

A világ több mint 60 országából százhúsz diák mérte össze némettudását és kreativitását egyénileg és csoportosan. A résztvevők többek közt Új-Zélandról, Japánból, Indiából, Kanadából, Finnországból, Kazahsztánból, Portugáliából, Dél-Afrikából, Peruból és még számos más országból „érkeztek”. Szlovákiát hárman képviselték. Nagy örömünkre diákunk, a komáromi Selye János Gimnázium tanulója, a 16 éves Kovarčík Beáta (V.N), a megváltozott körülmények ellenére is vállalkozott a megmérettetésre, és a döntőben képviselte Szlovákiát. A nemzetközi olimpiára a tavalyi országos németolimpia győzteseként választották be. Elmesélte, hogy versenyzőként nemcsak technikai kihívásokkal kellett megküzdenie, hanem azzal is, hogy a versenyfeladatokat egy virtuális tanteremben, illetve egy élő videó-konferencia keretében kellett megoldani. Az olimpiát minden fordulóban a kreativitás, az innovatív megoldások és az újszerű tanulási lehetőségek jellemezték. A bemutatkozó online-videóban beszéltek országukról, amely által jobban megismerték egymás kultúráját. Gratulálunk Szénássy Edit tanárnőnek, diáklányunk felkészítőjének.

Kovarčík Beáta

A Selye János Gimnázium történelemtanárai is kiemelten fontosnak tartják, hogy a fiatal korosztály megismerje és tudja a felvidéki magyarok II. világháború utáni kitelepítésének és deportálásának megalázó és fájdalmas történetét. Diákjainkkal évről-évre bekapcsolódunk az „Emlékezz! Felvidék 1945-1948” helytörténeti vetélkedőbe. Így volt ez a 2019/20-as tanévben is. A februári sikeres elődöntő után még 3 diákunkkal lelkesen készültünk az áprilisi döntőre, majd a járvány következtében átléptünk az online térbe és készültünk tovább. Végül a 10 döntőbe jutott észak- és dél-komáromi középiskolás diákból 7 kitartott (6 fiú, 1 lány) a szeptemberi döntőig. A Selye János Gimnáziumot a IV.A osztály tanulója, Kovács Szilárd képviselte a döntőben.

A hónapokig tartó felkészülés, a sok forráselemzés és konzultáció meghozta gyümölcsét, hisz Szilárd a zsűri elnökének a különdíját is kiérdemelte.

Iskolánk 2019 szeptemberében folytatta az előző évek hagyományait követve az Erasmus+ pályázati program, egy három országon átívelő, több iskolát összekapcsoló, két éven át megvalósuló projekt lebonyolítását. Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tartotta 2019. szeptember 26-tól 28-ig harmadik projekttalálkozóját az a nemzetközi konzorcium, amely Erasmus+ forrásból fejleszt innovatív, gyakorlati szemléletű elektronikai tananyagot a köznevelés számára. A projektet az Európai Bizottság támogatta. A konzorcium tagjai: a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a somorjai Pro Ratio Alapítvánnyal karöltve működő Madách Imre Gimnázium, a Selye János Gimnázium és a projektvezető Xtalin Mérnöki Tervező Kft. A 2019/2020-as tanévben a diákok szakkörökön tesztelték a már elkészült tananyagrészeket angol és magyar nyelven, melyek végső verziói az interneten elérhetők mindenki számára.

A program 2020 augusztusában zárult a somorjai projekttalálkozóval.

A tavalyi tanév rendhagyó módon zárult – karantén-ballagást, karantén-felvételit tartottunk, álljon itt egy rövid májusi beszámoló a diákönkormányzat elnökének, Mikulec Aminának a tollából: „Személy szerint kifejezetten hiányolom az iskolát, és örülnék, ha még ebben a tanévben, vagyis a valódi nyári szünet előtt visszamehetnénk, legalább pár napra. Minden kétség nélkül a hagyományos tanítást preferálom, ami viszont ezen túl, igazán hiányzik, az maga a közeg: a diákság, tanárok, diákélet, még az épület is hiányzik, és mivel a Selye János Gimnázium jelenleg felújítás alatt áll, már nagyon kíváncsi vagyok, mit „műveltek” az iskolánk épületével, míg mi távol voltunk. Néhány komáromi tanárunk, kiknek útja gyakran vezet a gimnázium épülete felé, azt mondja, kifejezetten ügyesen végezték s végzik dolgukat a munkások, és már nagyon várom, hogy erről saját szemeimmel is megbizonyosodjak – szerintem a gimiben ezzel nem vagyok egyedül.”

A kitartásért, a nehézségek leküzdéséért köszönet illeti a tanárokat, diákokat, de ugyanakkor a szülőket is, akik évről évre sok tanulót íratnak be hozzánk.

A nehézségek és a járványhelyzet ellenére mindez újabb erőt ad, hogy folytassuk az egykori komáromi jezsuita, majd később bencés gimnáziumok diákjai és tanárai által megalapozott hagyományokat. A tanulók nevelésében továbbra is három pillérre építünk: magyarság iránti hűségre, a másság tiszteletére és a nagyfokú tudásra. Testvériskolai kapcsolatokat tartunk fenn a budapesti Szent István Gimnáziummal és a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziummal. Bízunk benne, ha idén ne, de jövőre találkozhatunk határon túli kollégáinkkal.

Andruskó Imre, igazgató – kollégáim beszámolói alapján


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .