Holnaptól távoktatás: így látják a helyzetet a magyar középiskolák igazgatói

Hétfőtől a középiskolák – egyik napról a másikra – áttérnek a távoktatásra. Milyen nehézségekkel jár ez? Fel vannak-e készülve az iskolák erre? Magyar középiskolák igazgatói mondták el véleményüket.

Galánta, Kodály Zoltán Gimnázium

Marsall János, a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója meglepetten fogadta Branislav Gröhling bejelentését, miszerint a középiskolák október 12-től, hétfőtől országszerte bezárnak.

A galántai gimnázium igazgatója szerint pár napos haladékot kellett volna hagyni az iskoláknak a felkészülésre, nem vasárnap délután bejelenteni a középiskolák bezárását mindenféle, az intézményvezetőkkel való előzetes egyeztetés nélkül.

Mint azt a ma7-nek elmondta, teljesen új órarendet kell majd készíteni, hiszen nyolcosztályos gimnázium lévén az 1-4. évfolyamok továbbra is az iskolában tanulnak majd, míg a felsősöket távoktatásra kell átvezényelni az egyik pillanatról a másikra.

A következő kérdés az iskolai étkeztetés ügye, hiszen az étkezde úgy volt felkészülve, hogy a jövő héten is enni ad ötszáz embernek. Az igazgató elmondta, a minisztériumi rendeletet vasárnap kora délutánig még nem látták, ahhoz, hogy érdemben el tudják kezdeni az átálláshoz szükséges lépések megszervezését, látnia kellene a rendeletet.VÁLTOZÁSOK2020. október 11., 12:18 FRISSÍTVE: 2020. OKT. 11. 14:23

Oktatási miniszter: a középiskolások hétfőtől távoktatásra térnek át, alapiskolásokat érintő változások is lesznek

Hétfőtől a középiskolák áttérnek a távoktatásra, az alapiskolák és az óvodák egyelőre hagyományos formában műküdnek tovább.Komárom, Selye János Gimnázium

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója felháborodva fogadta Gröhling miniszter mai váratlan bejelentését, ami merőben más, mint a tegnapi volt.

„Szombaton figyelemmel kísértem Gröhling miniszter úr Markíza TV-ben tett bejelentését, hogy a dinamikus tanév-modellt szeretné folytatni. Ez a gyakorlatban eddig is azt jelentette, hogy fertőzésveszély esetén átmeneti időre bezártuk az iskolát, illetve áttértünk az online oktatásra, a helyzet javulása után azonban mindjárt visszatértünk a hagyományos oktatási formához. Nagyon meglepett, és fel is háborított a vasárnap délutáni újabb bejelentése, hogy holnaptól minden középiskola áttér a távoktatásra, nekünk elég időt sem hagyva a felkészülésre. Ráadásul a diákok az összes tankönyvüket, füzetüket nem szokták mindig hazavinni, s most azokért be sem jöhetnek. Nem vitatom, hogy nagy a baj, de erre ilyen gyorsan nem számítottunk.”Nem hiszem, hogy miközben a gyárak és más intézmények továbbra is működhetnek, éppen a középiskolák számítanának a legveszélyesebb helyszínnek. Nemrég nálunk is voltak pozitív esetek, de szerencsére, a többségüknél szinte tünetmentesen, gyorsan átment a fertőzés“ 

– mondta el a legnagyobb felvidéki gimnázium igazgatója.

Hozzáfűzte: a belső informatikai rendszerükön át már minden diáknak, szülőnek és pedagógusnak elküldték a hírt, hogy holnaptól csak a „kisgimisek“ tanulhatnak hagyományos formában, a nagyokra ismét online oktatás vár.Hétfőn reggel munkaértekezletet tartok a tantestület tagjainak. Nyolctól kilenc óráig megbeszéljük a teendőinket. A nyolcosztályos tagozatunk 1-4. évfolyamába járó diákokat tehát személyesen várjuk, az idősebbek számára nyújtandó távoktatáshoz pedig az épületben több telephelyet alakítunk ki. Mivel a kollégáim többsége felváltva a kicsiket és a nagyobbakat is tanítja, hol személyesen tartanak majd órát, hol pedig online módon“

– magyarázta.

Éppen előbb beszéltem a szomszédos szlovák gimnázium igazgatójával, Ondrej Gajdáč-csal, mivel közös konyhánk és étkezdénk van, megegyeztünk, hogy a nyolcosztályos gimnázium első négy évfolyamának diákjai a pedagógusokkal együtt továbbra is kapnak majd ebédet, hiszen ők az alapiskolás korosztályhoz tartoznak, s az alapiskolai étkezdék is nyitva maradhatnak. Valamennyi idősebb diákot pedig ideiglenesen kijelentjük a további étkeztetésből, ezzel nekik nem lesz gondjuk. Ellenben a konyhavezető már bevásárolt a következő napokra, a fel nem használt áru nagy veszteséget jelent az iskolakonyhá(k)nak. Reméljük, hogy a kárt a minisztérium majd kompenzálja“ – fejtette ki Andruskó Imre.

Annak viszont örül, hogy a minisztérium végre kimondta: hivatalosan megtiltja a tanulmányutak, versenyek, sítúrák szervezését: „Természetesen nem a rendezvények elmaradásának örülök, hanem annak, hogy az eddigi bizonytalanság után végre kiderült: nem kell kifizetnünk a sítúrák előlegét. Sok iskola ugyanis azt feleslegesen kifizette, s majd futhat a kártérítés után.”Füleki Gimnázium

A Füleki Gimnáziumban nyolcéves és négyéves tagozat működik. A nyolcosztályos tagozat alsó évfolyamai holnaptól a megszokott formában tanulnak tovább, a négyéves tagozat pedig online folytatja.

A távoktatásra a tanárok és a diákok már a tavasz folyamán felkészültek, ezért nem okoz gondot számukra az átállás. Mivel vannak olyan tanárok, akik mindkét tagozaton érdekeltek, velük holnap délelőtt egyeztetik az új órarendet.

Az iskola vezetése a négyéves tagozaton tanuló diákokat már délben értesítette az Edupage oldalon keresztül a távoktatásról, és 14 óráig, ahogy lezajlott a sajtótájékoztató, minden diákhoz, szülőhöz, tanárhoz eljuttatták a szükséges információt e-mailen, Facebookon és az iskola weboldalán keresztül. A nyolcosztályos évfolyam, a tanárok és a külsősök számára az iskolai étkezde továbbra is üzemel – közölte Péter Juraj igazgató.Perbenyik, Agrártechnikai és Gasztronómiai Szolgáltatási Szakközépiskola

Silvia Sakáčová igazgató elmondta, nem érte őket meglepetésként a döntés, hiszen kaptak már figyelmeztetést ez ügyben. A gyerekeket online tudják értesíteni: Facebook-oldalukon vagy az iskola honlapján. Azt ígérte, délutánra már fenn lesz az üzenet mindenütt.

Az online oktatás az év elején megszokott módszerrel zajlik majd. Holnap még bekéreti 1-2 órára a kollégákat, hogy hazavigyék azokat a dolgaikat, amelyekre az oktatás során szükségük lesz.

A konyha raktárkészlete tartós élelmiszereket tartalmaz, a holnapi húsárút lemondják.

Rimaszombati Magán Szakközépiskola 

Kubačka Gizella, a rimaszombati Magán Szakközépiskola igazgatónője elmondta: mindenkit meglepett az oktatásügyi minisztérium váratlan bejelentése a középiskolákat illetően.Részben számoltunk vele, hogy ez be fog következni, csak nem ilyen módon, hogy vasárnap kitalálják, hogy hétfőtől bezárunk. Kellett volna pár nap, hogy jobban rátudjunk készülni. Igazából ez az egyetlen nagy problémánk. Jelenleg még egy pár technikai kérdést kell megoldanunk, mielőtt áttérünk a távoktatásra” – ismertette az igazgatónő, hozzátéve, hogy a hétfői nap folyamán leültek a tanárokkal közösen és megbeszélték, hogy miként tudnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Továbbá szétosztották a pedagógusokat az osztályokba, és azt intézték, hogy mindenhol legyen számítógép, kamera, mikrofon, fülhallgató és internetkapcsolat.

„Most mérjük fel azt is, hogy a diákok közül kinek milyen internet-hozzáférése van. Kinek van tabletje, laptopja, számítógépe, ki milyen eszközről tud dolgozni. Lesz bizonyára olyan is, hogy munkalapokat kell kiküldeni, mert vannak Rimaszombat környékén olyan falvak, ahol nagyon rossz az internetkapcsolat. Előfordulhat, hogy valakinek lenne is technikai háttere, de gyenge a kapcsolat ahhoz, hogy pl. Zoom-konferencián vegyen részt” – mutatott rá az intézményvezető.

Kubačka Gizella elmondta, hogy egyelőre a gyakorlat kérdése nincs megoldva, ami fontos része a szakképzésnek.

„Szakácsaink és pincéreink vannak, akik se kint, se bent nem tudnak gyakorlatozni. A gyakorlati képzések így egy ideig szünetelnek, marad az elméleti képzés. Az előírás azt mutatja, hogy akkor tudjuk bepótolni a gyakorlatokat, ha visszatérnek a diákok az iskolákba. Ez viszont lehetetlenség, mivel eredetileg csak minden második héten van gyakorlat. Tételezzük fel, hogy ha visszatérnek a diákok a második félévben, akkor már csak mesterekre lesz szükségünk és tanárokra nem. Tehát most kétszer annyi órája lesz a tanároknak az elméleti részben, és aztán pedig kétszer annyi a mestereknek a gyakorlati részben” – mutat rá az igazgatónő, remélve, hogy találnak erre is megoldást és hamarosan tisztázódik ez a visszás helyzet. 

megjelent a ma7.sk-n


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .