A Vámbéry Ármin Földrajzverseny döntőjének értékelése

A Katedra folyóirat által szervezett Vámbéry Ármin Földrajzverseny országos fordulója fél éves csúszással 2020. október 9-én zajlott le. A rendkívüli helyzetre való tekintettel való tekintettel, rendhagyó módon, online formában zajlott a döntő. A feladatok elektronikusan kitölthető feladatlapok formájában érkeztek a csapatokhoz, közben konferenciahívással igyekeztük kiküszöbölni a felmerülő problémákat.

A versenyt két fordulóban szerveztük, melyekben öt nagyobb témakört érintettünk. Helyet kapott a feladatok között Vámbéry Ármin életrajza, tudományos munkássága, a Keleten tett utazásai éppúgy, mint maga a Kelet világának ismerete is. Térképismereti feladatok és természetismereti kérdések is tarkították a döntő programját.

Sajnálatos módon a döntőbe kerülő csapatok közül nem tudta mindenki vállalni a versenyzést, így kissé megfogyva, de ugyanolyan teljesítménnyel és energiával küzdöttek a versenyző csapatok a pontokért.

A ranglista élén pár pont különbséggel végeztek a csapatok, ami eléggé kiélezte a végső pontszerzési „csatározást”. A dobogó első helyét azonban nem lehetett elvenni a madari Madarkák csapatától. Mögöttük két ponttal lemaradva az újvári Gekkósok csapata szerezte meg a második helyet. Harmadikként végzett a döntőben a komáromi Fel vidék! csapata.

A végeredmény teljes sorrendje és a pontszámok az alábbi táblázatban olvashatók:

 pontcsapatcsapattagokfelkészítő tanáriskola
1.97MadárkákKeszeg Emma, Vargová Viktória, Paradiová ViktóriaZahorcsek MáriaÉdes Gergely Alapiskola – Madar
2.95GekkósokCsanda Dávid, Lizsica Gábor, Sukola BenceSzolár Géhry MónikaCzuczor Gergely Alapikola – Érsekújvár
3.91Fel vidék!Ferenczi Bence, Kubovics Levente, Lajos ÁbelKovács ZsuzsannaSelye János Gimnázium – Komárom
4.87Vámbéry angyalaiÁdám Eszter, Pačuta Júlia, Szabó Virág OrsolyaLázár CsillaMárai Sándor MTNY Gimnázium és Alapiskola – Kassa
5.74Búcsi bosszúásókHorváth Viktória, Szombath Zsófia, Vrábel ViktóriaMgr. Csákvári ZoltánKatona Mihály Alapiskola – Búcs
6.70TriumvirátusKartali Kreszcencia, Kurcsík Bence, Zachar KyraSimonics KatalinAlapiskola – Komárom, Eötvös utca 39.

Tóth Tibor, versenyszervező


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .