Selyés diáklány a nemzetközi németolimpia sikeres megoldója

 
 
 
 <!--  /* Font Definitions */  @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:238; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-469750017 -1073732485 9 0 511 0;}  /* Style Definitions */  p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:8.0pt; margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} pre {mso-style-priority:99; mso-style-link:"HTML-ként formázott Char"; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Courier New"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} span.HTML-kntformzottChar {mso-style-name:"HTML-ként formázott Char"; mso-style-priority:99; mso-style-unhide:no; mso-style-locked:yes; mso-style-link:"HTML-ként formázott"; mso-ansi-font-size:10.0pt; mso-bidi-font-size:10.0pt; font-family:"Courier New"; mso-ascii-font-family:"Courier New"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-hansi-font-family:"Courier New"; mso-bidi-font-family:"Courier New"; mso-fareast-language:HU;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:8.0pt; line-height:107%;} @page WordSection1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} --> 
 A németországi Goethe Intézet és a Némettanárok Nemzetközi Szövetsége kétévente rendezi meg a Nemzetközi németolimpiát, amely a világ legnagyobb német nyelven zajló rangos diákvetélkedője. Célja a fiatal tehetségek felkarolása, a német nyelv iránti érdeklődés felkeltése, a kölcsönös tolerancia erősítése, valamint a német kultúrához, gazdasághoz és civil társadalomhoz való pozitív kapcsolat kialakítása.
 Az augusztusban esedékes verseny a kialakult járványhelyzet miatt sajnos online formában valósult meg az eredetileg Drezdában két hétre tervezett nagy nemzetközi találkozó helyett.
 A világ több mint 60 országából százhúsz diák mérte össze némettudását és kreativitását egyénileg és csoportosan. A résztvevők többek közt Új-Zélandról, Japánból, Indiából, Kanadából, Finnországból, Kazahsztánból, Portugáliából, Dél-Afrikából, Peruból és még számos más országból „érkeztek”. Szlovákiát hárman képviselték. 
 Nagy örömünkre diákunk, a komáromi Selye János Gimnázium tanulója, a 16 éves Kovarčík Beáta (V.N), a megváltozott körülmények ellenére is vállalkozott a megmérettetésre, és a döntőben képviselte Szlovákiát. A nemzetközi olimpiára a tavalyi országos németolimpia győzteseként választották be. Elmesélte, hogy versenyzőként nemcsak technikai kihívásokkal kellett megküzdenie, hanem azzal is, hogy a versenyfeladatokat egy virtuális tanteremben, illetve egy élő videókonferencia keretében kellett megoldani. Az olimpiát minden fordulóban a kreativitás, az innovatív megoldások és az újszerű tanulási lehetőségek jellemezték. A bemutatkozó online-videóban beszéltek országukról, amely által jobban megismerték egymás kultúráját. 
A versenyt a Goethe Intézet drezdai székhelyéről irányították, itt működött a médiafigyelő, valamint az ún. „kreatív központ” és egy élő stúdió. Itt fonódtak össze a szálak a számos irányító kezében. A helyszínen lévő stúdióvendégekkel folytatott élő stream programokat mindennap világszerte közvetítették. Az öt kontinensről érkező diákok elmondták az MDR-TV híradójának, hogy miért is éri meg németül tanulni, miért jó ezen a nyelven beszélni és miért szeretik Németországot. Bár a versenyzők 17 különböző időzónából érkeztek, a kitűnő szervezésnek köszönhetően az együttműködés gördülékeny volt. 
Csodálatos dolog, hogy a német nyelvnek sikerült összehoznia a világ minden sarkából érkező fiatalokat, akik nyitottak a kapcsolatépítésre, egymás megismerésére.
 Sok szeretettel gratulálunk Kovarčík Beának, aki az online Nemzetközi németolimpia döntőjének sikeres megoldója lett!
 Szénássy Edit, felkészétő tanár
  
  
  
 A Selye János Gimnázium diákjainak sikere a Középiskolai Matematika és Fizika Lapok (KÖMAL) pontversenyében
  
 A 2019/20-as tanévben is zajlottak a KÖMAL folyóirat pontversenyei fizikából és matematikából. A Selye János Gimnázium tanulói évek óta szerepelnek sikeresen, s egyre nagyobb létszámban kapcsolódnak be ezekbe a versenyekbe. Az érettségiző negyedikes diákok mellett az alsóbb évfolyamok matematika és fizika iránt elkötelezett diákjai is vállalják a többletmunkát és a megmérettetést.
 A P jelű elméleti fizikai feladatok versenyében Téglás Panna 4. helyen, a G jelű fizikagyakorlatok versenyén Szabó Réka 7. helyen, és a C jelű matematikai gyakorlatok versenyében szintén Szabó Réka 10. helyen végeztek.
 Dicséretben a következő tanulók részesültek: a C jelű matematikai gyakorlatok versenyében Téglás Panna, Schiller Bence és Klepáček László; a G jelű fizikagyakorlatok versenyében Vanya Zsuzsanna, Klepáček László és Pleva Levente; és a KÖMAL fizikai kísérleti versenyében Farkaz Zsolt Marcell és Ódor Tamás.
 Végezetül köszönetem fejezem ki azon felkészítő tanároknak, akik hozzájárultak a diákok sikereihez.
 Andruskó Imre, az SJG igazgatója
   

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .