Gloria Victis: egy hagyományos verseny szokatlan formában

Ha most hirtelen válaszolnom kellene arra a kérdésre, mikor is indult el pontosan a Gloria Victis története, bevallom, nem tudnám a pontos választ. De az biztos, hogy a Rákóczi Szövetség legrégibb vetélkedője még a múlt évezred végén kezdődött, így a jelenlegi versenyzőknek akár már a szülei is részt vehettek rajta.

A hagyományosan október 21-23. között, Budapesten zajló középdöntőbe és döntőbe a Selye János Gimnázium jelenlegi diákjai is eljutottak – volna, de a történet ettől kezdve egyezik minden olyan rendezvény sorsával, amelyeknek szervezését a járvány könyörtelenül keresztülhúzta. Hiába reménykedett két csapatunk is, akik a néhány száz riválist maga mögött hagyva a legjobb hatvan közé verekedte be magát, nem lehetett része a Műegyetemtől a Bem szoborig vonuló fáklyás menetnek, nem élvezhette a középdöntő utáni kultúrműsorokat és koncerteket, és ami a legnagyobb hátránya a mai óvintézkedéseknek: nem építhetett ki kapcsolatokat anyaországi és más határon túli magyar diákokkal.

A szigorú korlátozások miatt kénytelenek voltunk a felkészülést és a versenyt is online módon megoldani, diákjaink a tanítás utáni időszakokban is egyeztettek velünk, felkészítő tanárokkal, közösen oldottunk teszteket, videókat néztünk, elemeztünk, hogy az „éles” teszt a lehető legjobban sikerüljön. Nyilván, a közös munka hatékonyabb lett volna, ha személyesen, a helyszínen tudják megbeszélni a helyes megoldásokat, ám így is büszkék vagyunk arra, hogy a nehéz körülmények ellenére (néha Szent Izidor, a világháló védőszentje sem volt az oldalunkon) a középmezőnyben végeztek. A Trió-non csapat (Simonics Réka, Ember Mónika és Schiller Bence) a 29. helyen végzett, az Anarchisták (Nátek Panna, Szalai Adrián, Varga Csenge) pedig négy hellyel mögöttük.

Minden körülményt figyelembe véve gratulálunk diákjainknak, hogy első nekifutásra ilyen szép eredményt könyvelhettek el, és további motivációt jelent számukra az idei eredmény, hiszen a járvány nem akadálya annak, hogy a versenyek tovább folyjanak – csak más formában…

Vajányi Orsolya, Elek József, Selye János Gimnázium


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .