SZMPSZ: Három és félezer kiselsős jár magyar iskolába a Felvidéken

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) évek óta folyamatosan nyomon követi a magyar iskolába való beiratkozási adatokat, a szeptemberi valós létszámokat, elemzéseket, összehasonlításokat végez az iskolahálózat tervezése érdekében, illetve monitorozza a magyar gyermekek iskolaválasztását, motiválja a magyar iskolákat beiratkozási programjuk alapos átgondolására.

A szlovákiai magyar alapiskolák száma a 2020/2021-es tanévben 242. Ebből 26 két tannyelvű alapiskola.

Változások a tavalyi tanévhez képest, hogy megszűnt két alapiskola, az egyikÓvárón (Nagykürtösi járás), a másik Madon (Dunaszerdahelyi járás), egy új iskola azonban indult Rimaszombatban, ez pedig a Református Alapiskola.

Az SZMPSZ kérésére az alapiskolák igazgatói minden évben rendelkezésre bocsájtják a tavasszal beíratott tanulók számát és a szeptember 15-i statisztikai adatok alapján azt is, hogy hány elsős, illetve nulladik osztályos tanulójuk van az adott tanévben.

Ezáltal módunkban áll összevetni a beiratottak és a valós első, illetve nulladik osztályosok számát” – közölte Fekete irán, az SZMPSZ elnöke.

Mint mondta, a 2020/2021-es tanévre 2020. április végéig 3527 elsőst írattak be az alapiskola első évfolyamába, ami a tavalyi évhez képest 28 potenciális tanulóval volt több.

Hozzátette,

2020. szeptember 15-i dátummal a tényleges elsősök száma 3 325, a 0. évfolyamban tanulók száma pedig 208. Mindösszesen 3533 tanuló látogatja a magyar iskolák 0. és 1. évfolyamát, ez megközelítően ugyanannyi, mint a beíratást követően rögzített létszám, a tényleges iskolakezdők létszáma 6-tal emelkedett.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .