Ötletek a reneszánsz irodalom és művészet tanításához

Nehéz határvonalat húzni a középkor és a reneszánsz közé, és lehetséges, hogy ezért is összetettebb tanítani ezt a kort, bár a diákok sokkal jobban kedvelik, mint az előző korszakot. A társadalmi rend, az államformák nem változnak jelentősen a XIV. században – az emberi gondolkodás, a világhoz való viszony, a tudomány, a technika, a művészetek azonban igen, s ezt kell az irodalom, a történelem és a művészetek bemutatásán keresztül megtanítani, hisz az európai kultúra egyik legteljesebb és legnagyobb hatású művelődéstörténeti korszaka, korstílusa a reneszánsz.

A reneszánsz irodalmának szellemi, művészeti, történeti, földrajzi háttere

Melyek a világot alakító legfontosabb események? Gyűjtsetek adatokat és mutassátok be az osztálytársaitoknak az eredményt a földrajz, csillagászat, felfedezések, polgárosodás, városiasodás témaköréből!

Bizonyítsátok, hogy a tudás, a műveltség értékké vált, eltűnik a névtelenség!

A reneszánszhoz szorosan kapcsolódnak az alábbi fogalmak: humanizmus, manierizmus, reformáció. Nézzetek utána, mit jelentenek ezek a kifejezések! Készítsetek vázlatot róluk az alábbi sablonok felhasználásával:

a fogalom jelentése, irodalmi hatása, az emberről vallott nézete, célja, nyelve, példaképe!

Az elektronikus kiadványok elterjedésével új fogalom jött létre: a Gutenberg-galaxis. Végezzetek kutatómunkát, mit jelent ez a kifejezés, és pontosan milyen értelemben használjuk! Térjetek ki arra is, hogy miért említik a Gutenberg-galaxis válságát! Fejtsétek ki, hogyan hatnak az infokommunikációs eszközök a könyvek világára és az olvasásra!

Az itáliai reneszánsz korszakaiban három szakaszt szokás megkülönböztetni, melyek a következők: trecento (1300-as évek), quattrocento (1400-as évek), cinquecento (1500-as évek). Készítsetek táblázatot ezekről, és nevezzétek meg a legjellemzőbb központokat, alkotókat, műveket az egyes századokhoz!

A nektek tetsző reneszánsz alkotásokat gyűjtsétek össze és rendezzétek egy táblázatba! Keressetek az interneten reneszánsz alkotókat és műalkotásokat a zene, az építészet, festészet és szobrászat területén, majd mutassátok be az osztályban egymásnak!

Készítsetek fürtábrát A reneszánsz jellegzetességei címmel, írjátok be a kulcsszavakat! Hasonlítsátok össze, ki mit hagyott ki!

A reneszánsz stílusú festészet térhatású megformálás. A perspektivikus ábrázolást mutassátok be Leonardo da Vinci, Michelangelo vagy Raffaello valamelyik alkotásán keresztül!

Tetszés szerint válasszatok és mutassátok be valamelyik reneszánsz géniuszt: Michelangelo Buonarottit, Leonardo da Vincit, Raffaellot.

Bizonyítsátok példákkal, hogy a reneszánsz stílusú építészet az ókori antik elemek harmóniáját és szimmetriáját követi!

Vonjatok párhuzamot a reneszánsz szobrászat és az ógörög szobrászt között!  

Mi jellemzi a reneszánsz stílusú zenét? Keressetek az interneten egy rövid részletet és hallgassátok meg közösen!

A korszakot a kórusművészet aranykorának nevezik. Nézzetek utánam mit jelentenek a következő fogalmak: polifónia, homofónia! Mit takar a motetta és a madrigál elnevezés?

A firenzei Uffizi képtár híres a reneszánsz gyűjteményéről. Tervezzetek egy virtuális sétát, esetleg legyetek tárlatvezetők néhány képnél!

Jellemezzétek a petrarcai szonettet! Hogyan vonható párhuzam a szonettek szereplőinek érzésvilága és a középkori trubadúr által megénekelt úrnő kapcsolata között?

Az ambivalens szerelmi élmény már régóta jelen van az irodalomban. A Gyűlölök és szeretek című epigrammát olvasva magyarázzátok meg a megjelenő lelkiállapotot. Voltatok már hasonló helyzetben?

Boccaccio megteremtett egy új műfajt, a novellát. Idézzétek fel, mit tanultatok korábban erről a műfajról!

Érdekes körülmények között játszódik a Dekameron. A pestisjárvány idején karanténba vonul 10 fiatal. 2020 tavaszán ti is megéltétek már a karantént. A Dekameron című mű néhány novellájának ismeretében döntsétek el, hogy jól szervezték-e meg a résztvevők a szórakozásukat. A 10 nap témái közül válasszatok egyet és írjatok novellát!

A mű megfelelő részeivel bizonyítsátok azt, hogy a polgári élet irodalmi témává emelkedik, valamint hogy teljes társadalmi körképet mutat be a Dekameron!

Mutassátok be a XVI. század Angliáját, a Tudor-kort! Hogyan válik Anglia nagyhatalommá?

William Shakespeare nevében írjatok pályázatot a Globe Színház igazgatói posztjára!

Válasszatok párt és tanuljátok meg a Rómeo és Júlia c. drámából a nászéjszaka utáni búcsújelenetet, és adjátok elő párotokkal! Az osztály értékelje mindenki előadását, döntse el, vajon ki a jobb!

Készítsetek vallomást a dajka nézőpontjából!

Érveljetek a Herceg előtt, mentsétek meg Rómeót a száműzetéstől!

A dráma egyik legszebb feldolgozása Zeffirelli Rómeó és Júlia című filmje. Nézzétek meg közösen, majd beszéljétek meg, hogyan jeleníti meg a reneszánsz életérzést a rendező!

Keressétek meg az interneten az angol korabeli színházat, és hasonlítsátok össze az ókori színház felépítésével!

Fejtsétek ki a mű alapján, hogy szerintetek milyen lehetett a nők élete a reneszánsz korban, utaljatok vissza a Rómeó és Júliára!

Nézzetek utána, hogy jelenleg hol és melyik kultúrában vannak még mindig hasonló elvárások a nőkkel szemben, mint a reneszánszban!

Shakespeare az évszázadok tükrében címmel írjatok összefoglalót arról, hogyan él tovább a „Költők Csillagának” művészete!

A reneszánszkori Itália szerette a fényűzést és a látványosságot. Az emberek szerettek jól öltözni, aki megengedhette magának, drága kelméket vásárolt. Mutassátok be a reneszánsz viseletet a férfiaknál és a női divatot!

Klemen Terézia

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXVIII/3-asnovemberi számában.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .