„Útravaló” üzenet a pályakezdő pedagógusokhoz

Az új tanév kezdete változást jelent minden diák, pedagógus és szülő életében. Sokan vagyunk olyanok, akinél ez a szeptemberi készület már a múlté. Az eddigi elvégzett pedagógiai munkánkat a SZMPSZ vezetősége az imént értékelte. Hálás szívvel mondok köszönetet minden kitüntetett nevében.

Kedves fiatal pályatársaim!

Az előttetek álló tanév a hosszú, tanulásnak szentelt éveitek megkoronázása. Tele vagytok célokkal, tervekkel, ötletekkel, vágyakkal, mindent új fény világít be.

Hogyan tanítsatok jól?  

Óriási a felelőssége mindazoknak, akik a felnövekvő ember előtt megnyitják a világot. Vajon azt mutatják kívánatosnak, ami igazán szép, ami valóban jó, ami tényleg igaz?

A pedagógus észreveszi, ha a tanuló figyelme sokkal többet időzik a természet titkai között, mint máshol, vagy talán énekelni szeret, és ehhez csodálatos hangot is kapott ajándékba. Játszva tanulja a nyelveket vagy talán inkább a számok világában igazodik el könnyedén? Empátiával, beleérző képességgel fordul a társai felé? Ennek felfedezése a legcsodálatosabb, egy pedagógiai kaland, igazából ezért érdemes tanárnak, nevelőnek menni.

Bízzatok a diákban, és bízzatok magatokban, lehetetlen feladatot nem ad az Isten!

Céltudatosan keressétek, hozzátok felszínre a ti és a rátok bízott gyermekek életét megváltoztató értékeket. Általatok születik a növendékeitek tehetségéből mindaz, mi mozgásban tartja, szebbé teszi a világot.

Mécs László szavaival élve: „vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld!”

A pedagógusok egy emberibb világnak a munkatársai, ahol az egyén nem önmagáért él, hanem felelősséggel a rábízott életekért, békében másokkal, önmagával és a környező világgal. De másra nem vállalkozhatnak, csak arra, hogy azt öntözik, amit a szülők vetettek.

Fontos, hogy az iskola ne csak ismeretet, hanem élményt, örömöt is adjon, hisz ezek azok, amelyek a diákjaink összetartozás-érzését, identitástudatát erősítik.

Mécs László sorainak ma is időszerű az üzenete:

„Ki a betyár? Ki a szent?

Magyarhonban ki a szent?

Ha a Mérték tönkrement,

Senki, semmi meg nem ment.”

Ha az iskola nem mulasztja el megerősíteni az ifjút abban, hogy ő hova tartozik, honnan jött, hová kell mennie, hol áll, hol vannak a gyökerei, mik a hagyományai, akkor egy tisztességes, jellemes, nemzetben gondolkodó és dolgozó ember lehet a végeredmény.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok egy nagyon boldog, eredményes tanévet a diákoknak, és az őket szeretettel nevelő tanároknak, pedagógusoknak!

Sýkora Ilona, a szepsi Magyar Tannyelvú Alapiskola és Gimnázium nyugalmazott igazgatója

Az írás megjelent a Katedra folyóirat XXVIII/2-es, októberi számában.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .