Sakkjátszótér Komáromban

2019 a külhoni magyar gyerekek éve, s ennek keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Magyarországon már ismert és sikeresen működő Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programmal ismerkedhetett 11 óvoda 33 óvónője Komáromban. A program alkotója Polgár Judit, a sportág többszörös olimpiai bajnoka, a Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnöke. A résztvevő intézmények pedagógusai nem csupán egész napos tréningen vehettek részt a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában, de ajándékba kaptak egy eszközcsomagot is, így a tanultakat azonnal alkalmazhatják a gyermekekkel való munkájuk során.

Az egyik résztvevő óvónő – Vörös Bathó Éva – így számol be az élményeiről:

A Sakkjátszótér program keretein belül egy új világba csöppentem bele, amely azonnal magával ragadott és ELVARÁZSOLT! A képzésen magam is gyermeki kíváncsisággal és lelkesedéssel játszottam a játékokat, majd izgatottan vittem be hétfőn óvodás gyermekeimnek a csoportszobába az óriási sakkszőnyeget, bábukat, s minden eszközt, amit ajándékba kaptunk a képzésen. Óriási sikere volt a játéknak, magam sem akartam hinni szememnek! A gyerekek szinte szívták magukba az ismereteket, örömmel játszották a játékokat, egész héten mással sem akartak játszani csak, a sakkjátszótérrel. Öröm volt nézni, ahogy már fokozatosan egyre fegyelmezettebbé, a másik iránt türelmesebbé váltak a mozgásos játékok során. Pikk-pakk megtanulták a bábuk megnevezéseit, és azt is, melyik mezőn helyezkednek el. Azonnal kiválasztották maguknak és el is tudták mondani, melyik a legkedvesebb figurájuk és miért. Ami a legnagyobb örömet okozta, hogy olyan gyerekek is elkezdtek maguktól megnyílni, akik bizony eddig csendes megfigyelők voltak az óvodai foglalkozások alatt. Magam is meglepődtem, hogy milyen figyelemmel és emlékezettel rendelkeznek. Vegyes korcsoporttal dolgozom. A kis három éves is ott összpontosított a sakkszőnyegen és boldogan, egyre pontosabban követte utasításaimat a játékok során. Ismerkedünk a Sakkpalota lakóival, nézegetjük, ki hol helyezkedik el. Öröm nézni, ahogy pontosodik mozgásuk a sakkszőnyegen, jár az agyuk, mit merre, hogyan csináljanak, s mindezt játék keretén belül, örömmel végezték.

Nagyon tetszik a programban, hogy számos lehetőség mellett tovább lehet fejleszteni a játékokat, valamint az év bármely napján, bármilyen foglalkozásban be tudom építeni, csak a saját kreativitás szab benne határt. Csodás az is, hogy mesébe ültetve adhatjuk át a sakk alapvető ismereteit a gyerekek számára, akik az élet számos területein fogják majd kamatoztatni ezt a tudást.

Volt két helyes ovisom, akik az első nap megkérdezték (mindkettő fiú): „Évi néni, te ismered a sakktörvényeket?”, a másik pedig „Ugye, ezzel társasozni is fogunk?” Hirtelen nem tudtam mit válaszolni, és rögtön az jutott az eszembe, jobb, ha összekapom magamat, és megtanulok sakkozni (ami most egyébként is megszólított és érdekel), mert már a kérdésekből is látszik, hogy mélyebben érdekli őket a sakk. Azt meg el sem tudom mondani, milyen örömmel és meglepődéssel fogadták a szülők, hogy ezen a téren is fejlesztve lesznek a gyermekeik.

Hálás köszönetemet és mély tiszteletemet szeretném kifejezni elsősorban Polgár Juditnak, a világ legjobb női sakkozójának, sakknagymesterének, hogy elsőként felkarolta és útjára indította ezt a programot. Köszönet jár minden embernek, akik segítettek a Sakkjátszótér program kidolgozásában, akik megmutatták nekünk, hogy milyen csodás fejlesztő lehetőségek rejlenek e módszerben, és nagyon köszönöm a SZMPSZ mindazon tagjának, akik lehetővé tették, hogy Felvidéken elsők között elsajátíthattuk ezt a módszert.

Vörös Bathó Éva


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .