Spanyol olimpia nem szokványos módon – a Selye János Gimnáziumban is

2021. február 8-án megrendezésre került a spanyol olimpia kerületi fordulója, amely most a helyzetre való tekintettel nem szokványos on-line módon valósult meg. Mint minden évben, idén is több diákunk készült szorgalmasan a megmérettetésre, szám szerint hatan. De idén a felkeszülés sem a megszokott módon zajlott, hanem a szakkörök keretein belül a virtuális térben találkozott diák és tanár. Hevesi Petruf Alena és Musitz Marietta, spanyoltanárnők több szakkörön készítették fel heti rendszerességgel a különböző kategóriák indulóit.

A verseny jellege is megváltozott. A szervezők igyekeztek a lehető legjobban alkalmazkodni a helyzet adta lehetőségekhez.

A verseny idén is írásbeli és szóbeli részből tevődött össze, ám az írásbeli részből kimaradt a fogalmazás, és a tesztet is egy program javította. A szóbelit pedig Google Meet segítségével ejtették meg. A két részeredményt a kerületi bizottságoknak továbbították, akik ezt összegezve értékelték ki a versenyt, s így születtek a következő eredmények:

Csomor Eszter (VIII.N) a kiváló 3. helyezést érte el élete első versenyén a legnehezebb bilingvális D kategóriában. Ez az eredmény azért is különleges, mert Eszter ellenfelei a nyelvet spanyolországi iskolákban több hónapon keresztül tanulták, s emellett iskolájuk egyik tanítási nyelve a spanyol, míg Eszter a tudását csak nálunk és önképzéssel szerezte.

További kiváló eredményeink a soron következő diákok nevéhez fűződnek, akik közül mindnyájan sikeres megoldónak számítanak:

A kategória – Lénárt Dóra (II.B)  5. hely

  Kis Eszter (II.B) 7. hely

B kategória – Vermes Boglárka (III.C) 4. hely

  Szelid Erika (III.C) 6. hely

C kategória – Kovalik Kapusňák Sabina (IV.C) 5. hely

A lányokra nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen kiválóan képviselték a Selye János Gimnáziumot ebben a nehéz helyzetben. A verseny e különleges formájának tapasztaltuk mi magunk is a pozitív és a negatív oldalát. Mivel az írásbeli rész felügyelet nélkül zajlott, nehéz volt elbírálni a versenyzők valós tudását. Pozitívumként talán azt lehetne felhozni, hogy mindenki a stresszmentesebb saját környezetében versenyezhetett, s a szervezők tényleg nagyon rugalmasan álltak minden technikai problémához.

Diákjaink az elmúlt években is mindig szépen szerepeltek az olimpiákon. Legjobb eredményeinkhez sorolható több diákunk kerületi első helyezése, s kétszer sikerült hazahoznunk az országos abszolút első helyet is.

Reméljük, hogy diákjaink spanyol iránti szeretete és érdeklődése a jövőben is megmarad, s a következő tanévben már a hagyományos módon valósulhat meg mind a felkészülés, mind maga a verseny.

Hevesi Petruf Alena és Musitz Marietta, a Selye János Gimnázium spanyol szakos tanárai


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .