A Katedra Irodalomverseny levelezős részének értékelése és eredményei

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Nehéz, embert próbáló év áll mögöttünk. A világjárvány felborította gondosan megtervezett életünket, beleszól mindennapjainkba, felülírja terveinket.

Nagy öröm számomra, hogy a bizonytalanság ellenére idén sem hagytak cserben a csapatok, s újra közösen merülhettünk el az olvasás művészétében. 233 tanulóval és felkészítő pedagógusaival olvastunk együtt hónapról hónapra, bújhattunk bele a regényhősök életébe, mely kicsit kiszakított bennünket a karanténlét szürkeségéből.

Nemcsak a benevezett csapatok száma tett boldoggá, hanem az is, hogy rendkívül jó, frappáns, ötletes megoldások érkeztek. A tanulók nagyon felkészültek voltak, s a visszaérkezett feladatlapok nagy része esztétikailag is kiváló volt. A csapatok végig fej fej mellett haladtak, nagyon szoros mezőny alakult ki, s csupán az utolsó forduló után állt össze a végső sorrend. Ha módom lenne rá, minden csapatot meghívnék a döntőre, hiszen gigászi munkát végeztek az egész évben, kiváló minőséggel.  Sajnos, nem tehetem.

Idén, hagyományainkhoz híven, két kategóriában versenyezhettek diákjaink. Az I. kategóriát az 5-6. osztályos tanulók alkották, akik Csukás István: Nyár a szigeten című rendkívül izgalmas regényével ismerkedhettek meg.

A könyv kiváló stílusban, a tanulók számára érthető, élvezetes nyelvezettel tárja elénk a kiskamaszok izgalmas kalandjait a Duna- parton, melyhez egy rejtett, lakatlan sziget nyújt kitűnő hátteret. Minden gyerek álma, vágya, hogy felnőtt kísérő nélkül táborozhasson. E regény szereplői épp ezt teszik, számtalan lenyűgöző kalandot élnek át, sok- sok humorral fűszerezve azt. A lebilincselően érdekes olvasmány 33 csapatot vonzott, akik hónapról hónapra tanúbizonyságot tettek alapos felkészültségükről.

 A 2. kategóriában 7-9. osztályos diákok mérhették össze tudásuk legjavát. Ők a népszerű kortárs írónő, Berg Juditregényét, Az őrzők című fantasztikus alkotással ismerkedtek meg. Berg Judit izgalmas krimijének szereplői egy tizedikes osztály tagjai, akik közül a főszereplők nyomozásba kezdenek. A szereplők lépten- nyomon a történelem és a művészettörténet érdekfeszítő tényeibe, eseményeibe botlanak, miközben két nyomozó, néhány bűnöző és egy csapat elszánt középiskolás élete 10 napra összefonódik.  Ebben a kategóriában 38 csapat versenyzett egymással.

A verseny nem titkolt célja az, hogy a fiatalokat olvasásra ösztönözze, megszerettesse velük az irodalom világát. Az olvasás által szaporodik szókincsünk, s formálódik jellemünk.  A feladatok összeállításánál igyekezetem nagy hangsúlyt fektetni a szövegértésre, mely a versenyzőktől alapos odafigyelést és utánajárás igényelt.

A csapatok megmutathatták kreativitásukat, alkotóképességüket is egyes feladatok megoldásánál, melyek kiválóan sikerültek. Gyönyörű munkák születtek.

A verseny 4 fordulóból állt mind a két kategóriában. Minden feladatlap három főfeladatból tevődött össze, melyet még alfeladatokra osztottam fel. Az alapkérdéseket szinte minden csapat kiválóan teljesítette, magas pontszámokat elérve ezáltal.

A helyezések közötti különbséget a részletekben való elmélyedés alakította ki, ami elsősorban abban mutatkozott meg, hogy a nyitott kérdésekre milyen részletességgel, precizitással válaszoltak a csapatok. Külön szeretném megköszönni azon csapatoknak és felkészítőiknek, akik a tartalmi igényesség mellett nagy hangsúlyt fektettek a formai kivitelezésre is, mely által megkönnyítették a javítást számomra.

Az elért pontszámokból jól látható, hogy szoros mezőny alakult ki a versenyők között. A döntőbe jutott csapatok névsorát a táblázat szürke sávjából olvashatjátok ki.  A verseny szabályai értelmében minden felkészítő pedagógus csupán egy csapattal képviselheti iskoláját. Mindkét kategóriában 18 csapat kap meghívást az országos döntőbe, mely időpontja nagyban függ a járvány alakulásától.

Végezetül szeretném megköszönni minden résztvevőnek és felkészítő pedagógusnak lelkes és odaadó munkáját, kitartását. Bízom benne, hogy jövőre újra találkozhatunk a lap hasábjain belül, s újra átélhetjük együtt az olvasás örömét. Az eddigi eredményekhez szívből gratulálok, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánok a döntőben.

A Katedra Irodalomverseny országos döntőjébe a következő csapatok nyertek meghívást:

Az I. kategóriából a KLD, Zongoránc, Szigetlakó lányok, Könyvmolyok, A sziget olvasói, A három sarkcsillag, Bibi és a Nagyok, Bajnokok, Háromfejű sárkány, MBT- zsenik, Kinder Commando, Koalák, Ördögi angyalok, Háromszínű zseblámpa, Törpikék, Vérfarkasok, A nyár lányai, Könyvfüggők képviselhetik iskolájukat az országos döntőben.

A II. kategóriában a következő csapatok mérhetik össze tudásukat: Az Okos, az Író és a Beugró, A rettenthetetlen nyomozóiroda, Ügynökök, Három vakegér, Rimaszombati helyszínelők, Rejtély Rt, Mértékőrzők, Acta est fabula, Renard apródjai, Gyémánt csapat, Harisnyások, Könyvek démonai, AZK csapata, VattaCzuczor, Nuda Veritas, Őrzők serege, Pockok, Renard angyalai és a BLB csapata.

A döntő pontos időpontját a pandémia miatt nem tudjuk garantálni. Ha a járványhelyzet megengedi, júniusban valósul meg a végső számadás. Amennyiben a körülmények ezt nem teszik lehetővé, a döntőt szeptemberben tartanánk, hagyományos módon. Amint konkrétumot tudok, a felkészítő tanárokkal emailben felveszem a kapcsolatot.

Addig is jó egészséget, kitartást, zavartalan felkészülést kívánok!

Tóth Mónika

Eredmények:

I. kategória

II. kategória


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .