A Katedra Történelemverseny levelezős részének értékelése és eredményei

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyzők!

A történelemverseny négy levelezős fordulója a Zrínyi család küzdelmeiről próbált ízelítőt nyújtani: nyomon követhettük, hogy küzdi fel magát egy horvát nemesi család a lehető legmagasabb rangra, amit egyáltalán elérhet, hogy kerül be a magyar arisztokrácia szűkebb körébe – és nem utolsósorban – vérével adózva, hogy ad a két országnak olyan hősöket, akikre méltán büszkék lehetünk a Dráván innen és túl.

Idén 25 iskola 33 csapata vállalta be ezt a megmérettetést, amihez nem volt pontosan meghatározható szakirodalom, de akik bíztak magukban és volt bennük kedv a kutakodásban, egy híres család nem akármilyen karrierjéről kaptak képet. A négy fordulóra a családfa elkészítése és a Zrínyi Ilonának szánt útbaigazítás tette fel a koronát – jó értelemben, persze.

Nagyon örültem, hogy kifejezetten szép munkák készültek – ezeket a Katedra honlapján majd meg is lehet csodálni. A versenyzők kreativitása pedig sokszor elfeledtette velem az áldatlan járványhelyzetet, nem egy fogalmazás különdíjat is érdemelne. Szeretném kiemelni a diákok segítőkészségét, akik mai ruha mellett okostelefont is adtak Zrínyi Ilonának, ráadásul szájmaszkot is, hogy felelősségteljes polgárrá neveljék őt a mai helyzetben. Az érsekújváriak speciális „czuczoros csomagjának” biztosan nagyon örült volna Európa legbátrabb asszonya, akit még az oltásra és a népszámlálásra is sikerült bejegyeztetniük. A nagymagyari csapat precíz munkája mellett még a Csallóközi tündérek és a Sáros körömcipők munkája egyenesen profi volt, az Ipolymentiek akár egy szituációs játékot is komponálhatnak saját munkájukból.

Az országos döntőre a korábbi szabályok értelmében 15 csapat kap meghívást, a versenyszabályzat farkastörvényei alapján minden felkészítő tanár (iskolán belül) egy-egy csapattal képviselteti magát. A táblázatban erősebben kiemelt csapatok a továbbjutók, a pontosság kedvéért felsorolom őket: Nagymagyar, A három muskétás, Sáros körömcipők, Reformerek, Szentháromság, Laki lányok, Eposztolók, Szigetvár hősei, Széchenyi követői, Csallóközi tündérek, Zrínyi katonái, Ipolymentiek, Szirtes csapat, Időutazók, Girl power. Már most gratulálok a munkájukhoz, nekik és felkészítő tanáraiknak is. Akik pedig nem jutottak be a döntőbe, remélem, nem bánták meg és a következő iskolai évben is szívesen vesznek részt a Katedra versenyében. Nekik is külön szeretnék gratulálni! A jelenlegi helyzetben a Kedves Kollégáknak plusz erőre és türelemre is szüksége volt, hogy a diákok lelkesedése ne lankadjon. Ha valahol mégis megtörtént, még az is érthető.

Az időről időre megjelenő megoldókulcsokban is lehettek olyan válaszok, amelyek mellett alternatív, elfogadható eredményeket olvashattam a csapatok feladatlapjain, ezeket figyelembe is vettem. Volt, hogy a többször átnézett megoldásokat hibásan adtam le, ezért elnézést kérek, a javításokban ennek viszont nem volt nyoma, addigra magam is rájöttem, hol követtem el hibát. Ezért utólag elnézést kérek a Kedves Kollégáktól.

A döntő megrendezésének formája egyelőre nem tisztázott. Amennyiben lehetséges, június elején szeretnénk lebonyolítani, természetesen örülnénk, ha személyes jelenléttel meg lehet oldani. Amennyiben ez nem sikerül, az online-verzión is el kell gondolkodnunk. Mindenesetre a döntőbe jutott csapatoknak majd szeretném közelebbről is meghatározni a döntőre való felkészülés anyagát, de ezt szeretném a felkészítő tanárokkal is megbeszélni.

A döntő lebonyolításának egyik előzményeként kérjük, hogy a meghívott csapatok 10 euró regisztrációs díjat fizessenek be a Katedra Alapítvány számlájára:  SK21 1111 0000 0010 1476 9018 UniCredit Slovakia a.s.,  Nadácia Katedra, Palác Duna Palota, Galantská cesta 658/2F, 929 01 Dunajská Streda. Kérjük, hogy az azonosító számot (variabilný symbol) tüntessék fel, a történelmi vetélkedő esetében ez 2021003.

Végezetül szeretném megköszönni az összes csapatnak és felkészítő tanárnak a néhány hónapos közös munkát, az aktív részvételt, és remélem, a bizonytalanságok, amelyek felmerültek a válaszok kapcsán, egyetlen csapatnak sem vették el a kedvét a további versenyzéstől, hanem ellenkezőleg, felcsigázták az érdeklődést a magyar-horvát kapcsolatok további kutatásában.

Elek József, a Katedra Történelemverseny lebonyolítója

A verseny eredményei:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .