A Katedra Vámbéry Ármin Földrajzverseny levelezős részének értékelése és eredményei

Tisztelt Kollégák, Kedves Versenyző Diákok!

Véget értek a Vámbéry Ármin Földrajzverseny levelező fordulói. Nagy örömömre szolgált, hogy a verseny az idei évben is országos méreteket öltött, hiszen Pozsonytól Nagykaposig kapcsolódtak be a küzdelembe a csapatok.

Az idei versenyévadban is kimagasló felkészültségről, alapos térképismeretről tettek a résztvevő tanulók tanúbizonyságot, amit a megszerzett pontszámok és a szoros végeredmény is bizonyít – több pontegyenlőséggel is.

Az egyes fordulók során gyakran kellett szigorúan és minden engedményt nélkülözve pontozni a feladatokat, mivel nagyon részletes, alapos kidolgozásokat, pontos válaszokat olvashattam, amiket ezúton is köszönök. Gyakran apróbb figyelmetlenségből eredő hibák döntöttek pontokon, helyezéseken, így a döntőbe kerülésen is. Sok esetben okozott gondot a téves állításokat tartalmazó szöveg helyes javítása, vagy az, hogy nem a teljes kérdésre érkezett válasz a csapatoktól. A térképes feladatok leggyakoribb hiányosságai a térképészeti elemek (térkép címe, méretarány, északi irány, jelmagyarázat, név) mellőzései voltak. Mindemellett azonban hangsúlyoznom kell, hogy a csapatok többsége nagyon alapos, precíz megoldásokat, részletgazdag térképeket készítettek, amiért külön dicséret illeti őket.

A levelező fordulók megoldásával túl vagyunk a Vámbéry Ármin Földrajzverseny első felén, azonban a döntőre való felkészülés csak most következik.

A döntő feladatai tartalmazni fogják Vámbéry Ármin részletes életrajzát, az utazásait és munkásságát. A feladatok között helyet kap Erdély, Türkmenisztán és a Keleti élet is. A döntőben Keleti életképek azon fejezetei kerülnek terítékre, melyeket a levelező forduló feladatai is érintettek. Térképes feladatok során szükség lesz Erdély és Türkmenisztán politikai, valamint természetföldrajzi térképének ismeretére is. Játékos feladatok érintik majd a világörökségi helyszíneket, látnivalókat és érdekességeket is a fent említett országokból.

A 2020/2021-es tanévben megrendezésre került Vámbéry Ármin Földrajzverseny döntőjébe jutó csapatok a következők: Kenyai kifli kapálók, Gekkósok, Madárkák, BartókosSokk, RED3, Fel vidék!, Komáromi dervisek, Két közepes és egy kicsi, Kutatók, KELET LÁNYAI. A részletes meghívót a Katedra folyóirat szerkesztősége is küldi a továbbjutó csapatoknak.

A döntőhöz minden továbbjutó csapatnak sikeres és élményteli felkészülést kívánok a magam és az egész szerkesztőség nevében. A többi csapatnak köszönöm a szorgalmat, az odaadó munkát és felkészülést, sok sikert kívánok mind a diákoknak, mind pedig a felkészítő tanároknak a további munkához és tanulmányokhoz, valamint a következő tanévben nagy szeretettel várom a versenybe való jelentkezésüket a személyes találkozás reményében.

Mgr. Tóth Tibor


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .