A Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő levelezős részének értékelése és eredményei

Tisztelt Kollégák, kedves Versenyzők!

Szinte hihetetlen, de elérkeztünk  a  Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő eredményeinek közléséhez. Mielőtt azonban a levelezési forduló alatt elért pontszámokat ismertetném, szeretném kifejezni őszinte elismerésemet MINDEN csapattagnak, felkészítőnek!

Nagyon nagyra becsülöm a munkátokat, hiszen az online oktatás fáradalmai ellenére is vállaltátok a többletmunkát, gondolkodtatok, a nehezített körülményekben is együttműködtetek! Sok esetben igazán ötletes megoldások születtek, sőt az is előfordult, hogy olyan megfejtést hoztatok, ami korábban nekem nem jutott az eszembe! A járványhelyzet kissé visszatükröződött a regisztrált csapatok számában: a 2020/2021-es tanévben 28 csapat mérettetett meg, s ez 84 tanulót jelent.

Ugyanakkor nagy örömömre szolgál, hogy újból jelentkeztek csapatok Közép- és Kelet-Szlovákiából is, valamint hat iskola két, egy iskola pedig három csapattal nevezett be.

A legtöbb versenycsoport szépen, határidőre dolgozott, és minden esetben olvasható, rendezett megoldásokat küldött. Ezt nagyon szépen köszönöm! Amit még a következő évadban kérnék – mivel nagyban megkönnyíti a javítást – az az, hogy a dokumentum neveként a csapatnév és a fordulószám szerepeljen, illetőleg ha lehetséges, Word formátumú legyen. Bár már néha végesnek érzem a nyelvi játékformák adta lehetőségeket, igyekeztem minden fordulóban eltérő típusú és más gondolkodást igénylő feladatokat, feladványokat küldeni. 

Szerepeltek interziajátékok, szókincsfejlesztésre és kreatív gondolkodásra irányuló feladatok (pl. Csak kettő, csak kettő; Limerick, stb.) szótagokra, logikára épülő és kis „nyomozást“ is követelő feladatsorok (pl. Betűs SZUDOKU, Nyelvújítás, Szó a szóban stb.), kancsalrímes és betűlépcsős nyelvi játékok. Elmondhatom, hogy többségében az alapfeladatok helyes megoldásokkal érkeztek meg, ám olykor akadt egy-egy csapat, amelyik félreértelmezte és nem tartotta be a kért szempontokat. Kérem, hogy a bizonytalanságok elkerülése érdekében a következőkben bátran kérdezzetek, írjatok, hívjatok, minden kérdésre szívesen válaszolok.

Holott a jutalompontos feladatokért jóval kevesebb pont jár, mégis nagyon sok esetben ezek döntötték el, milyen csapatok kapnak meghívást a döntőbe. Voltak olyannyira elszánt versenyzők is, akik több mint százféle autómárkanevet bújtattak el a mondatokban. Külön megdicsérem a frappáns versikéket és az egy mássalhangzóval írt mondatokat, melyekkel olvasáskor mosolyt csaltatok az arcomra. Bízom benne, hogy az alkotás, a rejtvények oldása közben Ti is jót szórakoztatok!

Mivel az utolsó forduló megoldókulcsát még a válaszok beérkezése előtt kell elküldenem, ezért itt közlöm, hogy az esetleg abban nem szereplő, de helyesnek mondható megfejtéseket is elfogadtam (pl. a bosszús basszus helyett a dilis dalost).

Valamennyi versenyzőnek és felkészítőnek szívből gratulálok! Remélem, hogy a következő iskolaév kedvezően alakul majd, és egészségben, nagy játékkedvvel ismét bekapcsolódtok az anyanyelvi vetélkedőbe, újabb kihívásoknak néztek majd elébe!

Tóth Katalin, a Pénzes István Anyanyelvi Vetélkedő szervezője

A verseny eredményei:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .