Petheő Boglárka: Egy érettségi tantárggyal kevesebb – nyelvvizsgával

Már több mint 4 éve hatályban van az a törvény, amely alapján az idegen nyelvből tett érettségi kiváltható egy, a rendeletben meghatározott, megfelelő szintű nyelvvizsgával. Egy idejekorán megszerzett vizsgabizonyítvánnyal a kezében az élete legnagyobb megmérettetésére készülő érettségiző – és sokak esetében még ugyanabban az évben egyetemi felvételre is számító – diák válláról hatalmas terhet vesz le ez a rendelet. Pontosabban levehetne, hiszen az elmúlt néhány évben csak elvétve használták ki ezt a könnyítést. A komáromi székhelyű Szakképző és Felnőttképzési Intézet nyelviskolájában tanuló középiskolás diákok körében végzett nem reprezentatív felmérés rávilágít arra, miért nem élnek tömegek ezzel a lehetőséggel.

Leginkább arra számítottam, hogy azzal az érvvel fogok találkozni, hogy az érettségi ingyenes, míg a nyelvvizsga pénzbe kerül. Nem, legtöbben nem is hallottak a lehetőségről, hogy nyelvvizsgával kiváltható az érettségi, bár több diáknak már volt nyelvvizsgája, vagy a közeljövőben készült megszerezni azt, elsősorban felvételi plusz pontokra számítva, vagy csak azért, hogy már időben megszerezzék a dokumentumot, amelyre szükségük lesz későbbi tanulmányaik során vagy hogy azok végeztével eséllyel induljanak a munkaerőpiacon.

– Véleményem szerint több oka is lehet annak, hogy az érettségizők nem használják ki ezt a lehetőséget – mondja Fabó Mária, a nyelviskola vezetője. „Elsősorban arra gondolok, és a felmérésből is ez derült ki, hogy az elmúlt négy év nem volt elegendő arra, hogy ez az információ eljusson a pedagógusokhoz, az osztályfőnökökhöz, hogy ők aztán javasolni tudják ezt megoldást a diákoknak. Ezenfelül biztosan nagy szerepe van annak is, hogy a diákok csak a lakóhelyüktől távol, Pozsonyban, Nyitrán vagy Budapesten juthattak ilyen bizonyítványhoz. Az utazás, a megfelelő felkészülési lehetőségek biztosítása költséges és időigényes, az ismeretlen vizsgahelyek felkutatásával járó plusz izgalomról nem is beszélve, amely biztosan nem tesz jót a vizsgateljesítménynek. Ezen a körülményen változtatott a törvény 2011 szeptemberében meghozott módosítása.

– Milyen változtatás történt a rendeletben?

– A tavalyi év szeptemberében aktualizálták az elfogadható nyelvvizsgák listáját, így további lehetőségek nyíltak meg a diákok előtt. Intézményünk már negyedik éve a Goethe Intézet vizsgaközpontja, így a német érettségi helyett nyelvvizsgát választó diákok már a törvény hatályba lépésével egyidejűleg szerezhettek nálunk nyelvvizsgát. Az angolosoknak idén szeptemberig kellett erre várniuk, de most már előttük is nyitott a lehetőség, hiszen a világszerte jelen lévő ECL vizsgarendszer komáromi vizsgaközpontjában már megszerezhető a „mentesítő” bizonyítvány az angol nyelvi érettségi alól is. És tavaly már éltek is nálunk ezzel a lehetőséggel.

– Mit kell tudni ezekről a nyelvvizsgákról?

– Azonfelül, hogy kiváltható velük a nyelvi érettségi, annak köszönhetően, hogy mindkét nyelvvizsga nemzetközi bizonyítványt ad, számos dologra felhasználható. Itthoni munkalehetőségek hiányában sokan külföldön próbálnak szerencsét, ilyenkor elengedhetetlen a nyelvtudás, és sok helyütt ennek igazolására nyelvvizsga-bizonyítványt kérnek. De nem is kell elhagyni az országot, hiszen az álláshirdetéseknek több mint fele említi meg a nyelvtudást mint feltételt vagy előnyt. A tavalyi évben a nálunk sikeresen nyelvvizsgázók zöme viszont a továbbtanulás miatt szerzett be 1–2 nyelvvizsgát.

– Az általam megkérdezett diákok is elsősorban ez okból nyelvvizsgáznak, az érettségi kiváltásáról nem hallván korábban…

– Igen, az egyetemre készülők vannak legtöbben, de akadnak, akik a magyarországi felsőoktatási rendszerben kötelező, a diploma megszerzésének feltételeként támasztott nyelvvizsga-vizsgabizonyítvány miatt tesznek leggyakrabban szlovák felsőfokú vizsgát. Többen megkerestek bennünket azzal is, hogy a szlovák nyelvvizsgával is ki lehet-e váltani a szlovák érettségit. Sajnos, erre nincs lehetőség, csak az idegen nyelvek, jellemzően az angol és a német esetében adott a lehetőség.

– Mit tudnak Önök tenni, hogy ez az információ eljusson az érintettekhez?

– Minden fórumot kihasználunk arra, hogy minél többekhez eljusson a hír: országos internetes portálok, a közösségi oldalak, az internet adta lehetőségekkel élve próbáljuk minél szélesebb körben eljuttatni az információt, hogy ezek ismeretében felelősen és időben tudjanak dönteni a diákok és a szülők. Nagyon sok visszajelzést kapunk, hogy túl későn szereznek tudomást a vizsgákról, például sokan nem tudják, hogy szinte valamennyi nemzetközi nyelvvizsga jelentkezési időpontja és a bizonyítvány kézhez vétele között bizony 3–4 hónap is eltelik. Tehát időben kell megkezdeni a felkészülést, amihez intézményünk oktatói, a két említett vizsgarendszer akkreditált vizsgáztató tanárai is minden segítséget megadnak.

Ha információhoz szeretnének jutni, az eddigi leghatékonyabb „csatornánk” a személyes találkozás, ahol közvetlenül, azonnal tudunk válaszolni az összes felmerülő kérdésre: kollégáim egy rövid 25 perces előadásban foglalták össze a legfontosabbakat a két vizsgarendszerről, a környékbeli iskolák igazgatóságának segítségét kértük, hogy biztosítsanak számunkra lehetőséget, hogy tájékoztassuk a diákokat. Így jártunk Gútán, Ógyallán és Párkányban is, Komáromban többször is tartottunk akár szintfelméréssel, tanácsadással egybekötött ingyenes tájékoztatót. Bárhová szívesen elmegyünk, mert tapasztaltuk, hogy a diákok vagy semmilyen, vagy téves információk birtokában maradnak le a jövőjüket érintő lehetőségről.

A Szakképző és Felnőttképzési Intézmény honlapján (www.szaki.sk) naprakész információkat találnak a nyelvvizsgákról, az intézmény munkatársai pedig készséggel állnak rendelkezésre a honlapon megtalálható elérhetőségeken, és várják az érdeklődő intézmények megkeresését is.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .