Németh Margit: Összekötő kapocs

Hitetlenkedve olvastam, hogy a Katedra 20 éves. Úgy tűnt, hogy csak nemrég volt, amikor pedagógus ismerősöm megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem a Katedra Társaságban dolgozni. A Katedra Társaság révén kerültem kapcsolatba magával a folyóirattal is. Kezdetben szakmai cikkek szerzőjeként, később a szerkesztőbizottság tagjaként.

Az eltelt évek távlatából szemlélve is kellemes évek és emlékek kötődnek a Katedrához. A rendszerváltás utáni időszaknak azt a szakaszát éltük, amikor kitágult a pedagógiai látókörünk, egyre több lehetőségünk volt az új eszmeáramlatok megismerésére. Az oktatási intézmények igyekeztek kialakítani a megváltozott feltételeknek megfelelően saját kereteiket, arculatukat. Azt hiszem, hogy a Katedra, maga a folyóirat és a körülötte vagy vele párhuzamosan történő szakmai események – a Katedra Napok, a Katedra Társaság szakmai találkozói, vagy a Katedra által Szlovákia magyarlakta területein szervezett szakmai találkozók – nagyon jó alkalmak voltak arra, hogy beszéljünk, vitatkozzunk az oktatásügyben zajló változásokról és lehetőségekről. Ezek a Katedrához kötődő találkozások arra is kitűnőek voltak, hogy a nyugati, déli és a keleti végeken dolgozó kollégák eszmét cserélhessenek az általános és a saját régiójukat érintő pedagógiai, de egyéb társadalmi vagy emberi problémákról is. Ezek a beszélgetések gyakran belenyúltak az éjszakába, de a beszélgetések hozadéka kárpótolt bennünket a rövid éjszakákért. Számomra különösen értékesek voltak ezek a „kiszállások”, hiszen a szakmai dolgokon túl nagyon sok jó pedagógust és értékes embert ismerhettem meg Komáromtól Nagykaposig.

Visszagondolva ezekre az évekre sajnálom, hogy egyre kevésbé és egyre kevesebben akarjuk megváltani az oktatásügyet. Nem mintha azokban az években ez sikerült volna. De legalább szerettük volna… Manapság hiányolom ezt az együttgondolkodást, a közös útkeresést, a szakmai véleménycseréket, a beszélgetéseket a szakma különböző területeinek képviselői – és egyáltalán, a pedagógusok között. Hiszen a problémák ma is ugyanúgy megvannak az oktatásügyben, sőt egyre újabb kihívásokkal találjuk szemben magunkat. A körülöttünk zajló gyors változások lecsapódnak az egyén, a családok életében és a társadalomban egyaránt. A gazdasági nehézségek nem csak az anyagi keretek szűkülésében jelentkeznek, hanem azok mellékhatásaiban is. Egyre több család küzd az elszegényedés problémájával. A hátrányos helyzetű, de az újgazdag családokból jövő gyermekek nevelése is új helyzetek elé állítja a pedagógustársadalmat.

Gyakran hallani gyakorló pedagógusoktól, hogy a mai gyerekek másak, mint az előző generációk voltak. Új módszerek elsajátítására, alkalmazására van szükség a ma iskolájában. Ha ehhez még hozzávesszük a tankönyvek hiányát, a tananyag mennyiségét, a szakma elnőiesedésével kapcsolatos problémákat, a családi nevelésben sokasodó hiányosságokat, a magyar iskolába jelentkező gyerekek számának csökkenését, akkor azt hiszem, hogy még inkább indokolt lenne a szakmai összefogás, egymás szakmai és emberi segítése.

A Katedra igyekszik reagálni ezekre a problémákra is, akár a folyóirat hasábjain, akár a Katedra Napok tartalmi szervezésével. Sajnálatos, hogy nem élünk kellőképpen a felkínált lehetőséggel, és nem használjuk ki azokat az alkalmakat, amelyeket a folyóirat és a Katedra Társaság által szervezett Katedra Napok biztosítanak. Mi történt vajon? Elfáradtunk, belefásultunk? Bízom benne, hogy valami más van a dolgok mögött.

A Katedra folyóirat, amely egyike a kevés, magyar nyelven megjelenő oktatási-nevelési témákkal foglalkozó médiáknak, továbbra is kínálja a publikálás, az oktatásügy, a magyar iskolák aktuális problémáiról való együttgondolkodás lehetőségét. Köszönet ezért a Katedrának! Kívánjuk neki, hogy az elkövetkező húsz évben gazdagodjon értékes tartalommal. Legyen kapocs azok között, akiknek nem közömbös a magyar iskolák sorsa, azok között, akikben még ott munkál a jobbító szándék, a megváltás igyekezete.

Boldog születésnapot, Katedra!

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .