Egy el nem hagzott, fel nem kért beszéd(féle)

1955. szeptember 1., Általános Iskola, Dunaradvány.

Fehér ing, sötétkék korcos rövidnadrág, fehér térdzokni, fekete lakk félcipő, s hátamra vettem a hőn áhított iskolatáskát, kézenfogva elindultunk édesanyámmal az iskolába, ahol a minden titkok tudója, Reviczky tanító néni kobakunkat simogató keze és szeretetteljes, mindig mosolygós tekintete várt.

 

Szorgos és boldog diákévek sorjáztak egymás után, majd elérkezett a pályaválasztás, feladva a sokáig előnyt élvező cukrász mesterség iránti elkötelezettséget, gimnáziumba kerültem. A komáromi magyar gimnázium lett második otthonom, amelynek épülete, mint két kinyújtott kar, igazi alma materként öleli magához a tanulni, művelődni igyekvő ifjúságot. Jó hírű, már életükben legendákká lett tanárok nagy tudása, embersége a tanári pálya felé terelt. Soha nem felejthető néhai Czókoly Béla Tanár úr tanácstalanságomat eloszlató rövid mondata: „Meg kell próbálni, fog az menni!” (Mármint a matematika – fizika szak.)

A gimnázium második emeleti folyosóján még ma is ott vannak a Komáromban tíz évig létezett óvónőképző végzőseinek tablói. Az 1958-ban végzettek tablóján álló versikét gimnazista koromban naponta olvastam, s jól az agyamba vésődött:

 

„Várnak ránk a naptól fényes tájak,

Várnak ránk az apró magyarok.

Szabad világnak kacagó kis népe,

Ifjú tanítók, hát induljatok!”

 

Ezzel az idézettel indultam el 1971-ben frissen végzett tanárként a pedagógusi pályán. Az elmúlt negyvenkét év alatt tíz évig általános iskola felső tagozatán „apróbb”, majd gimnáziumban kissé korosabb magyarokat tanítottam-neveltem reményeim szerint Benedek Elekkel együtt vallva:

 

„Jézus tanítványa voltam,

Gyermekekhez lehajoltam.

A szívemhez felemeltem,

Szeretetre így neveltem.”

 

(A vezércikk teljes szövege a 2013-as szeptemberi Katedrában olvasható.)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .