Tamási Csilla: A verséneklés módszertana

             Az irodalomoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy élővé varázsolja az órán megismert szövegeket, belopja a gyerekek szívébe a világ poétikus oldalát. Ezt a küldetést vállalják magukra a verséneklő együttesek is, akik a líra eredeti létmódját, hangzatosságát hozzák vissza a hallgatóság számára. A Kicsi Hang kiemelkedik a verséneklők közül, hiszen interaktív, játékokkal tűzdelt műsoruk mindig szem előtt tartja a közönség igényeit és befogadó-képességét, valamint tematikus műsorokat állítanak össze, amelyek akár rendhagyó irodalomóraként is beilleszthetők az oktatás folyamatába. Az ősz folyamán jelenik meg legfrissebb gyermek-CD-jük Utazás a világ végire címmel. Az új gyermekműsor apropóján a verséneklés módszertanáról, a hanganyagok készítésének műhelytitkairól faggattuk Menyhárt Józsefet, a Kicsi Hang frontemberét.

 

–          A 2013-as év első fele rendkívül gazdag: az együttes magának mondhat egy díjat (Harmónia-díj) és egy gyermek-CD-t. Miért épp a gyerekeket céloztátok meg az új hanghordozótokkal?

 

2009-ben jelent meg dupla gyerekalbumunk, amely akkor két, több éve játszott műsorunkat rögzítette: s ekkor lopta be magát Morc kapitány a gyermekszívekbe. Most pedig úgy gondoltuk, hogy jobb, ha az öreg tengeri medve újra vízre száll, hiszen egy kapitány a tengeren érzi magát igazán a bőrében…

 

–          Milyen elv alapján döntitek el, hogy ki legyen a következő lemez célközönsége?

 

Folyamatos koncertezés mellett elég könnyen kiviláglik, hogy mire van igény. Természetesen vannak időszaki műsorok, melyek a jeles napok kapcsán évről évre előkerülnek. Ilyenkor „leporoljuk” őket, esetenként új hangszerelést kapnak, új versekkel egészülnek ki, s néha még az is megtörténik, hogy lemez születik az anyagból: ez történt például múlt évben az Induljunk Betlehembe… műsorunkkal.

 

–          A gyermek-CD mesekönyvként is felfogható, hiszen kerettörténetbe illesztettétek a választott verseket. Hogyan történik a szövegválasztás? Ki felel a szöveganyag összeállításáért?

 

A szövegeket korábban többnyire én szedegettem össze, tanult hivatásomból kifolyólag: magyar szakos pedagógusként olvasmányaimból, illetve a néhai Zalabai Zsigmond tanár úr verstan óráiból merítve olyan verseket próbál(t)unk megzenésíteni, amelyek a kötelező memoriteranyag részeit képezték az alsó, illetve a felsőbb évfolyamok olvasás és anyanyelvi óráin.

 

Jelenleg pedig oly szerencsés helyzetben van a Kicsi Hang, hogy a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetben okító, gyakorló pedagógusként is működő irodalmárok is nyesegetik a versválasztásunkat: N. Tóth Anikó az ádventi műsorunknak, Petres Csizmadia Gabriella pedig a Hajónapló második részének versválasztásában és szöveggondozásában segített.

 

(Az interjú teljes szövege a 2013-as szeptemberi Katedrában olvasható).


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .