Stafétabot – Nem lehettem más, mint aki vagyok

Szokatlan dolog, hogy egy íróember a testvérével készítsen exkluzív interjút, én mégis kénytelen vagyok ezt megtenni, mert a Stafétabot című cikksorozatomban olyan szlovákiai magyar személyiségeket is megszólaltatok, akiknek foglalkozása ugyan nem a nevelésoktatás (volt), ám sorsuk mégis úgy alakult, hogy életük egy részét valamelyik főiskolán vagy egyetemen tanárként kell(ett) eltölteniük. Egyetlen testvérem, Gábor, hivatásos katona volt, amikor a cseh országrészben állomásozó harci alakulatától átkerült Pozsonyba, az egyik civil főiskola katonai tanszékére, oktatónak. Bár abban az időben több magyar nemzetiségű katonatanár is működött az országban, de én közülük, öcsémen kívül egyet sem ismertem, így hát nem volt más lehetőségem, mint őt szóra bírni.

 

Annak, hogy a nagymegyeri tizenegy éves középiskolában (ma gimnázium) letett érettségi után a katonai pályára lépj, tudtommal az volt a fő oka, hogy enyhíteni akartad szerény jövedelmű, beteges szüleink anyagi gondjait, ezért olyan továbbtanulási lehetőséget kerestél, ami a legenyhébb terhet róhatja rájuk.

– Illetve, a legcsekélyebbet sem, hiszen e főiskolán a ruházatot, kosztot, internátusi lakást ingyen kaptam, hozzá zsoldként még némi zsebpénzt is, de őszintén megvallva, más szempontok is közrejátszottak. Nagyon szerettem olvasni, s mint romantikus lelket, végtelenül elbűvölt felmenő ági rokonunk, Sebő Alajos (A Jókai-regényben Baradlay Richárd), negyvennyolcas honvéd-alezredes hősies mítosza. No, meg az akkori fiatalokban még élt a virtus, miszerint aki nem vált be katonának, nem is volt teljes értékű legény. Rólam az első orvosi vizsgálatnál megállapították, hogy alkalmas vagyok, ennek ellenére mégis akadt egy bibi. Kikötöttem, én semmi más nem akarok lenni, mint harckocsizó, viszont e fegyvernemnél – nem minden ok nélkül – limitálták a testmagasságot, én pedig 181 centiméter magas voltam, eggyel több az előírt felső határnál. A toborzó tiszt rögvest felkínálta a „motoros lövész szakot”, mire én – baka? Hiszen édesapám is hegyi tüzér volt. „Tankista”, vagy semmi – replikáztam. Addig alkudoztunk, míg „lesz, ami lesz”-alapon, papíron lefaragtak belőlem 1cm-t.

 

Miért vonzódtál annyira a páncélosokhoz?

–  Nem vonzódtam én egyik fegyvernemhez sem, hisz jóformán semmit sem tudtam róluk. Hanem pedagógus szerettem volna lenni, s a vyškovi főiskola páncélos szakán meg lehetett szerezni a matematika – testnevelés, vagy a matematika – politechnika szakot is. Én az utóbbit választottam.

 

–  Tudtommal e lehetőség megadatott a gépesített lövészeknél is.

–  Ők eredetileg gyalogosok voltak, s én úgy véltem, a harckocsizóknál igényesebb a kiképzés.

 

–  Milyen tantárgyakból kellett felvételizned?

–  Testnevelésből, matematikából, fizikából, szlovák nyelvből és politikai alapismeretekből. A katonáknál az erőnlét szempontjából nélkülözhetetlen a rendszeres testedzés. A kiképző tisztjeink között több élsportoló is akadt, s velem a sportot a nagymegyeri tornatanárom időben megkedveltette. Ma, hetven évesen, sem tudok meglenni rendszeres úszás és kerékpározás nélkül, a horgászat pedig szinte a szenvedélyemmé vált.

 

–  Tehát az érettségi után bevonultál a morvaországi Vyškovba.

–   Előbb a Tábor nevű hajdani huszita városban kellett átestem az alapkiképzésen. Itt találkoztam először egy Krejčí nevű fiatal, emberséges katonatiszttel.

 

–  És a későbbiek során milyenekkel?

–  Mindenfélékkel, ostobákkal is, akik ráadásul még gorombák is voltak, ám szerencsére nem ők alkották a többséget. De hát a civil életben nem így van? Talán nincs elég sok rossz orvos, mérnök, tanító, tanár?

 

–  Mi történt veled az után, hogy abszolváltad az alapkiképzést?

–   Mehettem Vyškovba, a Csehszlovák Szárazföldi Haderő Tisztképző Főiskolájának egyik harckocsizó századába tanulni.

 

(Az interjú teljes szövege a 2013-as szeptemberi Katedrában olvasható.)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .