Szabómihály Gizella: A közoktatással összefüggő néhány fogalom magyar megnevezéséről (3)

 

A műveltségterületekről és a kereszttantervi elemekről bővebben

Cikksorozatunk elején már volt arról szó, hogy a tantervi reformot követően a tanulók által elsajátítandó tananyagtartalom több, hasonló profilú tantárgyat összekapcsoló ún. műveltségi terület (vzdelávacia oblasť) között oszlik meg. Magyarországon és Szlovákiában ezek nem teljesen fedik egymást, ezért most tekintsük át mind a két rendszert. Magyarországon a Nemzeti Alaptanterv az alábbi műveltségi területeket különbözteti meg: magyar nyelv és irodalom (nemzetiségi iskolákban nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint magyar nyelv és irodalom), idegen nyelvek, matematika, ember és társadalom, ember és természet, Földünkkörnyezetünk, művészetek, informatika, életvitel és gyakorlat, testnevelés és sport. Szlovákiában az állami oktatási programokban az alábbi műveltségterületek szerepelnek (a szlovák megnevezés után az általam javasolt magyar megnevezés áll): jazyk a komunikácia – nyelv és kommunikáció, matematika a práca s informáciami – matematika és információkezelés, príroda a spoločnosť – természet és társadalom (alsó tagozaton), človek a príroda – ember és természet, človek a spoločnosť – ember és társadalom (a felső tagozaton és a középiskolában), človek a hodnoty – ember és értékek, človek a svet práce – ember és munka, umenie a kultúra – művészet és kultúra, zdravie a pohyb – egészség és mozgás.

tantárgyközi kapcsolatok (medzipredmetové vzťahy) fontosságára már a tantervi reformokat megelőzően is felhívták a figyelmet a különböző közoktatási dokumentumok, most azonban az alaptantervek már nevesítik is a tantárgyközi elemeket. A kérdéssel mélyrehatóan foglalkozó Kerber Zoltán szerint ezek olyan aktuális problémák, amelyekre az iskolának választ kell adnia: „Ezek a témák keltik fel legjobban a diákok érdeklődését is. Ezeket hívjuk kereszttantervi témáknak, ezek a témák teremtik meg a kapcsolatot az iskola és a realitás között. Ezeknél a témáknál kapnak igazi választ arra a kérdésre a diákok, hogy: Mire szolgál mindaz, amit az iskolában tanulunk?“

 

 

(A teljes szöveg a 2013-as Katedra novemberi számában olvasható.)

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .