Ozogány Ernő: Múlt és jövő

 

Lacza Tihamér azon hazai személyiségeink közé tartozik, akit nem kell bemutatni az olvasónak: idestova négy évtizede fejti ki publicisztikai tevékenységét, csaknem húsz éve jól ismerjük hangját a pozsonyi Pátria Rádió műsorainak köszönhetően, a legutóbbi években pedig a televízió képernyőjén is feltűnt a Szemtől Szemben című műsor vezetőjeként, amelyben hazai szellemi életünk, a tudományosság legjelentősebb szereplőinek tevékenységét mutatta be.

Ismeretterjesztői tevékenységét illetően a téma iránt érdeklődők pontosan tudják, hogy a múlt század hetvenes éveitől kezdve rendszeresen informálta az olvasókat a természettudományok múltjának és jelenének legfontosabb mozzanatairól. Az már kevésbé ismert, hogy szerkesztőként az első volt, aki maga köré gyűjtötte az élet legkülönbözőbb területén tevékenykedő hazai magyar értelmiségieket, akik képesek és hajlandóak is voltak megosztani gondolataikat és eredményeiket a széles közönséggel. Az utóbbi évtizedeken végigtekintve elszoruló szívvel kell tudomásul venni, hogy az egykori kezdők közül már nincs közöttünk Pomichal Richárd és Bödők Zsigmond, a többiek azonban továbbra is igyekeznek helytállni a nagyközönség tájékoztatásának területén. Ennek egyik láncszeme Lacza Tihamér legújabb könyve, a CSEMADOK dunaszerdahelyi székházában bemutatott A tudomány apostolai című mű. A tizennyolcadik századtól, a nagy francia enciklopédia, majd a német lexikonok megjelenésétől kezdve két, egymástól eltérő elv érvényesült a szakirodalom területén: az előbbi az időrendi sorrendet alapul véve folyamatában ábrázolta az egyes eseményeket, míg az utóbbi ábécé sorrendben tárgyalta az egyes szereplők tevékenységét, legfontosabb életrajzi adatait. A szerző jelenlegi, a Madách-Posonium Kft. által megjelentetett művében mindkét elv érvényesül egy sajátos szerkesztői megoldással kiegészítve.

 

 

A cikk teljes terjedelemben a Katedra folyóirat 2014/januári számában olvasható.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .