Zella Ágnes: Olvasni mégiscsak jó!

Legere Irodalmi Verseny Nyitrán

 

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara, Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és az Arany A. László Polgári Társulás immár harmadik alkalommal szervezte meg a Legere Irodalmi Versenyt középiskolások számára. A háromfordulós csapatvetélkedő témája a szlovákiai magyar irodalom volt. A megmérettetést 22 középiskola diákjai vállalták. A verseny célja a szövegértő olvasás fejlesztése, az olvasás megszerettetése, egy-egy életmű mélyreható megismerése, az érettségire való felkészülés segítése. A megmérettetésre készülve a résztvevők egyrészt házi olvasmányokat olvastak (Grendel Lajos Nálunk, New Hontban c. regényét, Neubauer Pál novelláját, Talamon Alfonz regényrészletét, valamint Tőzsér Árpád, Hizsnyai Zoltán, Csehy Zoltán, Polgár Anikó, Mizser Attila, Bettes István és mások költeményeit), másrészt  meghallgatták Németh Zoltán A szlovákiai magyar irodalom és a posztmodern fordulat, valamint Bárczi Zsófia Magyar irodalom Csehszlovákiában a két világháború között című előadását.  A verseny minden fordulóján tesztet töltöttek ki, mely nemcsak a frissen szerzett ismereteikre kérdezett rá, hanem szövegértő és kreativitásra épülő feladatokat is tartalmazott. Az utolsó fordulón minden csapat egy-egy prezentációt mutatott be. Az ötletes megoldások azt jelezték, hogy a szlovákiai magyar irodalom számos inspirációt biztosít a fiatal olvasóknak.

A  szervezők a tanárok szakmai továbbképzéséről is gondoskodtak. Míg a diákok a feladatlap kitöltésén munkálkodtak, a felkészítők módszertani előadásokon és foglalkozásokon vettek részt. Fűzfa Balázs irodalomtörténész (Nyugat-magyarországi Egyetem, Savaria Egyetemi Központ, Szombathely) szellemes előadása az irodalomtanítás szemléletváltásának szükségességéről szólt, Petres Csizmadia Gabriella (Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra) a személyes műfajok interaktív tanításának lehetőségeit mutatta be, Salga Imre (ELTE Apáczai Gyakorlógimnázium, Budapest) pedig szövegértésre irányuló és kommunikációs készségek játékos fejlesztését szolgáló gyakorlati foglalkozást tartott.

A rendezvény kuriózuma egy beszélgetés volt, melyen N. Tóth Anikó Tőzsér Árpádot, Grendel Lajost és Mizser Attilát faggatta olvasási szokásaikról, olvasmányaikról, miközben fény derült néhány műhelytitokra is. A három szerző a Legere résztvevői számára egy-egy olvasásról szóló aforizmát is megfogalmazott, amit a fiatal olvasók az írók kézjegyével is ellátott emléklapon kaptak ajándékba.

 

A cikk teljes terjedelemben a Katedra folyóirat 2014/januári számában olvasható.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .