Stirber Lajos: Visszapillantás a 23. Komáromi Napokra

 

„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réten.” (Kodály Zoltán)

Az idén április 24. és május 5. között zajlott a Komáromi Napok rendezvénysorozata. Jó ilyenkor komárominak lenni, mert a – minimális munkalehetőség okán, mára nagyon csendessé vált – városba legalább erre a pár napra élet költözik be. Korunkban mi sem természetesebb, minthogy a rendezvények zöme szórakoztató jellegű; az ún. könnyű zene dominál.

Azonban úgy tűnik, a Komáromi Napok műsorát összeállítók egyre jobban kezdik belátni: a nemesebb szórakozásra vágyók igényeit is figyelembe kell venniük, a könnyű műfaj mellett – főként a helyi „műhelyekben” készített – a klasszikus zenét kínáló hangversenyeknek is alkalmat kell biztosítaniuk.

Az idén, a Komáromi Művelődési Központ (Vmk) a Gaudium Polgári Társasággal karöltve már tizenharmadszor szervezte meg a VOX HUMANA énekkari fesztivált, a komáromi énekkarok – az Eötvös Utcai AI – Siposs Jenő; a Vmk és a Jókai Mór AI kórusai: Kicsinyek Kórusa – Pfeiferlik Annamária, Gyermekkara – Juhász Mónika, Gaudium vegyes kara – Stirber Lajos; az Egyházi Iskolaközpont Schola Mariana Gyermekkara – Orsovics Ivette; a Selye János Gimnázium Énekkara és Hangszeres Kamaraegyüttese – Stirber Lajos vezetésével – ünnepi hangversenyét. A fesztivál vendége, a „jókaisok” baráti kórusa – a pápai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola Gyermekkara, Dr. Szatmáry Péterné Rédei Margitta karnaggyal az élen – volt. Már hagyománnyá vált, hogy a VOX HUMANA fesztiválok egyben főhajtás is a zene világa egy-egy nagysága emléke előtt. Az idei, a XIII. VOX HUMANA találkozón, a felvidéki kórusélet fő szervezőinek egyikére, a népzenekutatóra, pedagógusra és karnagyra, Ág Tiborra emlékeztünk. A hangverseny záróakkordjaként, mintegy 250 dalos zengte a – Ág Tibor, Felsütött a nap sugára című kötetéből válogatott – kelet-szlovákiai népdalokat, a vendégkarnagy Dr. Szatmáry Péterné Rédei Margitta vezényletével.

A VOX HUMANA – a zömmel gyermekkarok találkozóját követően (április 26-án) a VOX HUMÁNÁT is szervezők, karöltve a Komáromi Regionális Népművelési Központtal „Míg végre megszólal a Nagy Harmónia” címmel nemzetközi baráti kórustalálkozót rendeztek. A hangverseny nyitányaként, az egyesített kórusok, Eugen Suchoň – P. Bella Horov – Kulcsár Tibor: Aká si mi krásna – Gyönyörteli táj vagy című ünnepi kórusdalát adták elő Dr. Simek Viktor a Magyar Kultúra Lovagja vezényletével. Majd Varga Anna a Vmk igazgatónője üdvözölte a szereplőket és a Tiszti pavilon dísztermét zsúfolásig megtöltő kedves közönséget. A hangverseny a „jókais kórusok” – „kicsinyek”, „nagyok”, Gaudium – fellépésével folytatódott; mind külön-külön énekelt, mind a – hangszeres kamaraegyüttes (Fodor Andrea és Szabó Anna citera, Kukel Zsolt és Stirber Lajos hegedű közreműködésével) közösen énekelt „komáromi népdalok” csokra is nagy sikert aratott. A GAUDIUM előadásában felcsendülő, Zoborvidéki lakodalmas – Szíjjártó Jenő kompozíciója – Kalmár Zsuzsa tanárnő bravúros zongorakíséretével, és az Ölveczky Mónika és Ölveczky Árpád koreográfiáját eltáncoló nagykéri ifjak: Bálint Orsolya, Birkus Veronika, Banyár Kornél, Birkus Erik, Száraz Dávid közreműködésével csak fokozta a hangverseny hangulatát. De a további fellépők – a zsérei Zoboralja női kar – karnagy Dr. Simek Viktor, a zábřehy Slavice női kar és a műsorukban közreműködők: Josef Junečka – szólóének, Lubomír Typner hegedű, Marie Zajícová zongora, Jaroslava Štěpánková karnaggyal az élen; a Lógó Tibor vezényelte sólymári Corvinus Vegyes Kar, zongorán kísért: Nagy László Adrián – színpompás színvonalas műsora is mindvégig vastapsra késztette a kórusmuzsikára is igényt tartó hálás komáromi közönséget. A hangverseny zárószámait – Václav Kálik: Kolovrat – Jaroslava Štěpánková, Kodály Zoltán: Esti dal – Lógó Tibor vezényletével – az egyesített karok énekelték. A közönség állótapssal köszönte meg a szereplőknek, a mintegy két órás hangversenyt.

A vendégszereplők – a Gaudium barátai – nagyon jól érezték magukat Komáromban, mind a városban, mind a hangversenyen, s csakúgy a hangverseny utáni fogadáson is. Dicsérték a szépséges hangversenytermet, annak csodálatos akusztikáját, a fantasztikus közönséget, a komáromi „látnivalókat” s a szervezést. Amit viszont a vendégkórusok hiányoltak, hogy a fő támogatók – a protokollvendégek közül Varga Anna csak Viera Vlčkovát, a Komáromi Regionális Művelődési Központ igazgatónőjét köszönthette; s arra is rákérdeztek: hol voltak ilyenkor a médiumok? A szereplők és a szervezők ezúton is köszönik a hangverseny minden támogatójának jószándékú segítségét.

A „zenei csemegékre” vágyók – ismét teltház volt – igényeit kielégítendő (április 28-án) ugyancsak a Tiszti pavilon dísztermében került sor a Komáromi Vmk, és a Komáromi Kamarazenekar Polgári Társulás rendezésében a „Klasszikusok kicsit másképpen” című hangversenyre. Nagy örömünkre a 47 éve működő – (a mára azonban jócskán megfiatalodott) Komáromi Kamarazenekar egy – művészeti vezetője s egyben karmestere, Medveczky Szabolcs által – kiválóan összeállított, humorral teli színvonalas műsorral ajándékozta meg a tisztelt „nagyérdeműt”. A fokozatosan gradáló műsor – G. Rossini: Il Signor Bruschino – nyitány; J. Haydn: Sinfonia No.45 – Búcsúszimfónia W. A. Mozart: Falusi muzsikusok KV 522; C. Saint-Saens: Állatok farsangja – a zenekar muzsikáló kedvét is fokozta, a zenészeket a művek stílusos előadására inspirálta. Az értő közönség (nem volt közbetapsolás) mindvégig (láthatóan) élvezte a koncertet, a szép zenei élményt állótapssal köszönte meg, „kiprovokálva” a ráadást is.

Ez a rendezvény sem valósulhatott volna meg a SZK Kormánya Kisebbségi Kormánybiztosi Hivatala és Komárom polgármestere anyagi támogatása nélkül; köszönet érte. De a szereplők és a szervezők nagy megtiszteltetésnek éreznék, ha a zenekar hangversenyein a protokollsor sem maradna üresen; mind a helyi, mind az országos média beszámolna Komárom gazdag zenei életéről.

Stirber Lajos

a Magyar Kultúra Lovagja


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .