Mi búcsúzunk és elmegyünk, a mi időnk lejárt!

A komáromi Selye János Gimnázium 90 végzős diákja május 16-án az ünnepélyes utolsó osztályfőnöki óra után vett búcsút iskolájától, tanáraitól, középiskolás éveitől. Május végén a természet ismét megmutatta erejét, így a pénteki ballagást rendhagyó módon az iskola dísztermében tartottuk.

Az aulában felsorakozott osztályok és osztályfőnökök:

VI. H osztály, osztályfőnök: Csémy Marianna, osztálylétszám: 19

IV. A osztály, osztályfőnök: Szinek Judit, osztálylétszám: 21

IV. B osztály, osztályfőnök: Horváth Katalin, osztálylétszám: 27

IV. C osztály, osztályfőnök: Tóth Éva, osztálylétszám: 23

Két diákunk rövid kultúrműsora nyitotta meg az ünnepséget. Erdős Virág versét az országos szavalóverseny győztese, Kálosi Zsófia mondta el, őt követte énekével Tóth Terézia. Hagyomány iskolánkban, hogy az itt maradó diákok, ill. jövőre a stafétát átvevő harmadikosok elköszönnek negyedikeseinktől. A 3. évfolyamosok nevében Szakál Ádám búcsúztatta a negyedikeseket. A 90 végzős diák képviseletében Paluska Zsuzsanna mondott búcsúbeszédet.

A gimnázium igazgatója, Andruskó Imre megköszönte az osztályfőnökök és a tanárok négy-, ill. hatéves odaadó munkáját; beszédében megszívlelendő tanácsokkal, jókívánságokkal bocsátotta útnak negyedikeseinket.

Idén is megjutalmaztuk diákjainkat. Kitűnő tanulmányi előmenetelükért, a tantárgyi versenyeken kimagasló eredményeikért igazgató dicséretben részesülő tanulók Paluska Zsuzsanna, Habán Máté, Hernandez Franco Vivien, Križalkovič Zsuzsanna, Kusala Orsolya, Rigó Orsolya, Fekete Emese, Ollé Roland voltak.

Az iskolánk mellett működő Király Püspök Alapítvány célja anyagilag támogatni a tehetséges diákokat. Az Alapítvány által létrehozott –végzős diákoknak kiosztandó – ösztöndíjak a tovább tanulást hivatottak segíteni. Az idei tanévben ösztöndíjban részesültek: Horváth Orsolya, Habán Máté, Kusala Orsolya és Fekete Orsolya.

Ezt követően az Ipóth-díjak átadására kerül sor, melyet iskolánk nyugalmazott igazgatója, dr. Ipóth Barnabás 11 éve hozott létre azzal a céllal, hogy ily módon is támogassa a kimagasló eredményeket elérő tehetségeket, és további kitartó munkára ösztönözze a diákokat. Idén Markó Ádám a MO A kategóriája megyei versenyének eredményes megoldójaként és az országos döntő résztvevőjeként érdemelte ki ezt az elismerést. A másik díjazott Paluska Zsuzsanna volt,aki a 37. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázaton és Találkozón irodalmi tanulmányával arany minősítést ért el.

Az iskolánk mellett működő Klapka György Sportklub idén is megjutalmazta legjobb negyedikes sportolóinkat. Maitz Ágnes iskolánkat az elmúlt négy évben több sportágban is sikeresen képviselte. Egyéni eredményei mellett a csapatversenyszámokban számíthatott rá igazán a gimnázium. A röpladbacsapat tagjaként járási 2. helyezett lett, a Szlovákiai Magyar Gimnáziumok Országos Bajnokságán pedig az 1. helyen végeztek.

Habán Máté állandó tagja volt az országos helyezéseket elért 10X1000 m-es iskolai váltófutás csapatának. Mezei futóversenyen ért el nagyszerű eredményeket: 3-szoros megyei bajnok csapatban és 2-szeres egyéni bajnok. Az 1500 méteres síkfutás 2-szeres járási bajnoka és kerületi 6. helyezettje.

Az iskola kézilabda-csapatának is oszlopos tagja. Legnagyobb sikereit azonban röplabdában érte el. Csapatban kerületi 2. és 3. helyezett volt. Az extraligás felnőtt röplabdacsapat tagja, a nyitrai röplabdacsapat vendégjátékosaként korosztályos országos bajnok. 2012-ben Komárom legjobb sportolóinak odaítélt polgármesteri díjban részesült.

Idén 7. alkalommal jutalmaztuk amatőr diákszínjátszóink egyikét a Kaszás Attila-díjjal. Ebben a tanévben színészi teljesítményéért Kaszás Attila-díjban részesült Hernandez Franco Vivien.

Vivien több jelentős szavalóverseny résztvevője, helyezettje, sőt győztese. Rendszeresen részt vett a Baróti-szavalóversenyen, a Pislákoló mécses, a Kaszás Attila-szavalóversenyeken, Debrecenben a Kardos Albert szavalóversenyen 1. helyezést ért el, a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny országos fordulójában a már elért 3. helye után idén különdíjas lett, s meghívást kapott a József Attila-szavalóversenyre. Az elmúlt tanévben Kazinczy-érmet nyert Győrött, érme mellé megkapta a legjobb felvidéki, továbbá a legjobb határon túli versenyzőnek járó különdíjakat: a Strasser Sándor- és a Rotary-díjat.

Éveken át a Gimisz és az ÉS Színház tagja volt, játszott a Jókai Színházban, kultúrműsorok, emlékestek, kulturális események egyik fő résztvevője.

A Kaszás Attila-díjat alapításától kezdve az elmúlt 6 évben a komáromi színész pályatársa, jó barátja, Rudolf Péter színművész adta át. Mindeddig bokros teendői mellett sikerült időt szakítania arra, hogy jelenlétével, egyszerű, emberi gondolataival megörvendeztessen bennünket. Sajnos, idén szakmai feladatai megakadályozták abban, hogy személyesen gratuláljon a díjazottnak. Ám szinte kötelességének tekinti a személyes gratulációt, ezért az érettségi zárónapján, május 29-én fog személyesen kezet rázni Viviennel.

Az elhangzó Szózat után a zord időjárás ellenére ballagóink a Selye János Gimnázium diákjaiként utolsó közös sétájukra indultak, hogy búcsút vegyenek Komáromtól, középiskolás éveiktől, egymástól. Útravalóul egy hindu közmondással bocsátottuk el a 90 fiatalt:

“Abban nincs semmi csodálatos, ha valaki másnál kiválóbbak vagyunk. Igazi csoda a korábbi önmagunkhoz képesti kiválóbbságban mutatkozik meg.”

                                                                                     Spátay Adriana


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .