Pintes Lívia: Az idegennyelv-tanulás fontosságáról

„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – tartja a régi mondás. Mai felgyorsult, globalizált világunkban ez a felfogás még inkább igaznak bizonyul. Bizonyos statisztikák szerint európai viszonylatban Szlovákia előkelő helyet foglal el az idegennyelv-ismeret terén, hiszen Szlovákia lakosságának 80%-a egy idegen nyelvet, 43%-a két idegen nyelvet beszél. A lakosok 18 %-a azt állítja, hogy három idegen nyelvet ismer úgy, hogy képes az adott nyelveken kommunikálni. Ezek az adatok nagyon csalókák, hiszen ezekben a statisztikákban a cseh nyelv is idegen nyelvnek számít, s mint tudjuk, a felnőtt lakosság nagy része még a csehszlovák filmeken, meséken nőtt fel, így számukra természetes a cseh nyelv ismerete. Az orosz nyelvet szintén sokan beszélik – illetve azt hiszik, hogy beszélik – az idősebbek közül, hiszen a múlt rendszerben ez volt az egyetlen oktatott és elfogadott idegen nyelv. Angolnyelv-ismeret terén már nem olyan rózsás a helyzet, messze elmaradunk az EU átlagától (38%), mert az említett statisztika szerint Szlovákia lakosságának csak 26%-a beszéli ezt a világnyelvet.

A gyermekek sokszor már kiscsoportos óvodás korukban elkezdik az idegen nyelv tanulását. Igaz, játékos-mondókás formában ismerkednek az új nyelvvel, de valóban hasznos, vagy hangsúlyosabban szólva, szükséges már ilyen apró kortól kezdve az idegen nyelvre oktatni a kisgyereket? Gyakran még az alapiskola megkezdése előtt – hódolva az egyre nagyobb divatnak – sikkes az alsó tagozatos nebulókat különórákra, angolra, németre járatni, hiszen a szomszéd gyereke is jár… Még mielőtt a gyermek megtanulná a saját anyanyelvén szépen, választékosan kifejezni magát, elvárják tőle, hogy egy „tőle távol álló” nyelven „konverzáljon – kommunikáljon”. Vajon nem terheljük túl a legkisebbeket?

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXI./4. számában található meg)


1 hozzászólás

  1. Katedra 2013/2014 december | Katedra Válasz

    […] Az idegennyelv-tanulás fontosságáról […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .