H. Nagy Péter: Legkedvesebb könyvem

Az idő rövid története

 

Egyszer Nathan Myhrvold azt mondta a mesteréről, hogy több könyvet adott el a fizikáról, mint Madonna a szexről. Az összehasonlítás megállja a helyét, hiszen Stephen Hawking (természetesen ő a mester) Az idő rövid története című alapműve nem csak megváltoztatta a bestsellerről (és az univerzumról) kialakult képünket, de azt is bizonyította, hogy a tudomány eladható, ha megfelelő módon tálalják. Méghozzá óriási példányszámban adható el. Vagyis a legnehezebben befogadható természettudományos kérdésekről is írható olyan könyv, amely elegánsan, érthetően fogalmazza meg az adott problémákat, miközben nem számolja fel azok összetettségét. Hawking valóban mestere a tudománynépszerűsítő irodalomnak, amit Az idő rövid történetének újabb kiadásai is maximálisan alátámasztanak.

(…)

Ha továbbolvassuk Az idő rövid történetét, szembetűnővé válik egy következő lényeges mozzanat. Sokan gondolják azt a tudományról, hogy mivel emberek „csinálják”, ezért ugyanúgy működik, mint bármi más a kultúrában. Holott ebből inkább az következik, hogy a tudomány eredményei nincsenek kőtáblába vésve, kismillió ellenőrzésen mennek keresztül, illetve az, hogy ha valamit az egyik tudós nem fedez fel, megteszi azt egy másik. Minderre Hawking könyve nem csak tematikus példák sokaságát hozza, hanem összefügg magának a műnek a kiadástörténetével is. Nevezetesen azzal, hogy Az idő rövid története folyamatosan kész megújulni: az utóbbi években felújított és átdolgozott változata készült el (hiszen a fekete lyukak fizikája vagy a húrelmélet stb. dinamizálódó területek), majd megjelent illusztrált kiadása is, amely ragyogó képanyaggal szemlélteti a szövegben foglaltakat, s remekül követi a kultúra számos területét érintő vizualitás térnyerését is. Ami persze tovább növeli az esélyét annak, hogy Hawking kiváló teljesítménye még több helyre juthasson el, és többszörösen lekörözhesse Madonnát.

(Az egész cikk a Katedra folyóirat XXI/2. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. Katedra 2013/2014 október | Katedra Válasz

    […] Az idő rövid története […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .