A Rotary Club jótékonysági estje a Selye János Gimnáziumban

2014. október 18-án az észak-komáromi Duna Menti Múzeum nagytermében Brahms-estre került sor, melyet az észak-komáromi Concordia vegyeskar és a dél-komáromi Vox Femina nőikar rendezett. A hangverseny külön érdekessége, hogy ősbemutatót hallhatott itt a közönség kamarazenekari kísérettel, s a két Komárom vállalkozóit és közéleti szereplőit tömörítő Rotary Klub támogatásával. A hangversenyt megnyitotta a Rotary Club Komárom elnöke, Zakar Beáta. Konferált Dr. Illés Mária, a Rotary Club Komárom tagja, bevezetőt mondott Rakos Miklós zenetanár, a Rotary Club Budapest-Duna tagja. Szólót énekelt Pfeiferlik Tamás.

A Duna Menti Múzeum nagytermében először csendültek fel Brahms Magyar Táncai ének-zenekari feldolgozásban, az eredeti, énekelt dallamforrások felhasználásával, Hoffmanné Kemenes Vera és Stubendek István karnagyok vezetésével. Hangulati bevezetésként Borzó Miska 1848-as tábori karmester hattyúdalának, az „Isteni Csárdás”-nak első dallama hangzott fel csellón. Ez volt Brahms első magyar táncának dallamforrása. Majd felcsendültek sorban a legismertebb magyar táncok. Az 5. csárdás-dallam Bognár Ignác népdalgyűjteményében is megjelent 1858-ban, az „Uccu bizon megérett a káka…” címmel. Műsoruk befejező száma a 12. magyar tánc volt. Ezt a dallamot Szentirmay Elemér komponálta, Petőfi Sándor Tíz pár csókot egyvégbül című versére. A verset Petőfi 1847 októberében, Koltón írta, ahol élete legboldogabb időszakát töltötte feleségével, gróf Teleki Sándor kastélyában.

Az adományok a Selye János Gimnázium mellett működő Király Püspök Alapítványhoz kerültek, elsősorban támogatják a fiatal tehetségek fejlesztését támogatják. Az alapítvány, amelynek bevétele részben a 2 százalékos adófelajánlásokból, részben szponzori adományokból származik, elsősorban a tehetséges diákok támogatására és az iskolai eszközpark fejlesztésére fordítja a rendelkezésére álló összeget.

PaedDr. Králik Zsuzsanna


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .