2.hely: Benyovszky Adél: Színvarázs. Czuczor Gergely Alapiskola Érsekújvár; felkészítő pedagógus: Benyovszky Ágnes – II. kategória

Színvarázs

 Mostanában gyakran mondják, hogy a gyerekek legfőképpen a számítógép előtt töltik a szabadidejüket. Én nem tartozom közéjük, ugyanis nagyon szeretek olvasni, ráadásul valódi, kézzel fogható, lapozgatható könyveket. Főleg regényeket olvasok: bentlakásos lányiskolákról szólókat (egyik ilyen kedvencem az Abigél), kortárs regényeket a való életről, fantasyket, ifjúsági krimiket. Sok kedvencet akár háromszor is elolvasok. Nekem az olvasás kikapcsolódás, hiszen egy jó könyvön lehet nevetni, sírni. Nagyon nehéz volt választanom a sok kedves könyvem közül, a legtöbb megragadott, többé vagy kevésbé. Most viszont az Időtlen szerelem trilógia (Rubinvörös, Smaragdzöld, Zafírkék) mellett döntöttem.

Ha az ember olvas és élvezi, akkor képes akár a fél napot is azzal tölteni, hogy ott kuporog a fotelban, az ágyán vagy az íróasztalánál és olvas. Én is így vagyok ezzel. Amikor ebből a trilógiából elolvastam az első részt, alig vártam, hogy kezdhessem a másodikat, aztán a harmadikat. Szóval csak olvastam és olvastam, és több hétig ki nem fogytam a trilógiával kapcsolatos kérdésekből, mondandókból.

Ennek a könyvsorozatnak a főszereplője két mai tinédzser, Gwendolyn és Gideon. Gwendolyn, azaz Gwenny tizenhét éves lány. Haja sötétbarna, szeme kék, jószívű, vicces és egy kicsit ügyetlen. Gwenny a család fekete báránya unokatestvéréhez, Charlotthoz képest, aki kitűnő tanuló, ráadásul nagyon bájos lány. Mindenki úgy gondolja, hogy Charlott örökölte a különleges, időutazásért felelős gént a családban, de később kiderül, hogy valójában Gwenny bír ilyen képességgel. „Útitársával”, Gideonnal a századokat átszelve rengeteg különös és veszélyes kalandot él át egészen a halhatatlan főgonosz leleplezéséig. Gideon nagyon jóképű srác. Félhosszú, hullámos barna haja és élénkzöld szeme van. Kezdetben a lány nagyon arrogánsnak tartja, de később kiderül róla, hogy sok jó tulajdonsága is van.

Egy kronográf nevű műszer segítségével lehet szabályozni az időutazásokat. A szerkezetet a rokokó idején élt Saint Germain gróf találta fel, aki maga is időutazó. A kronográf az időutazók vérével működik, egy tű segítségével egy csepp vért kell juttatni a szerkezetbe, aztán be kell állítani rajta, ki hová, melyik korba akar utazni.

A történet során kiderül, hogy Gwenny nem is az igazi szüleivel él. Valódi szülei, Lucy és Paul ellopták az előző kronográfot, hogy megvédjék Gwenny-t egy átoktól. A műszert elvitték a múltba, ahonnan emiatt nem jöhettek vissza. A trilógia végén bezárul az időutazók vérköre: Gwendolyn és Gideon halhatatlan lesz, a szerelmük pedig örökké tart.

Minden időutazónak van egy fája, egy állata és egy drágaköve. Az utóbbira mutat a trilógia egyes darabjainak címe is: Rubinvörös – Gwenny, Zafírkék – Lucy, Gwenny valódi anyja, Smaragdzöld – Saint Germain gróf, a főgonosz. Nemcsak izgalmas, hanem nagyon hasznos is ez a könyvsorozat, mert megtanulhatjuk belőle az ásványok nevét és tulajdonságait, és megismerhetjük a történelmi korok szokásait, divatját, és betekintést nyerhetünk az akkori társasági életbe. Feltűnik a gróf társaságában egy bizonyos Rakoczy is, aki Erdélyből származik…

Nekem a legjobban az utolsó kötet, a Smaragzöld tetszett, az volt a legizgalmasabb, és abban derült ki „minden”. A rangsorban a második a Rubinvörös, mert abban indul el a történet, a Zafírkék, vagyis a középső rész pedig egy átmenet, az is nagyon tetszett, de nem volt olyan izgalmas, mint két másik társa.

Szerintem nagyon fontos a figyelemfelkeltő könyvborító, hiszen a könyvesboltban vagy a könyvtárban az szerint is választunk. Az Időtlen szerelem című trilógia minden kötetének borítója nagyon ötletes és gyönyörű. Mindegyik a címéhez illő színű, és fekete árnyképek vannak rajta, amelyeket indák gyűrűznek körül.

Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el ezt a trilógiát, hiszen garantált szórakozást nyújt azoknak, akik szeretik az izgalmas és romantikus történeteket.

Kerstin Gier: Rubinvörös, Smaragdzöld, Zafírkék – Időtlen szerelem trilógia. Könyvmolyképző Kiadó Kft. 2011


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .