2.hely: Richter Richard: Kedvenc könyvem – Hetvenhét magyar népmese Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Óvoda, Pozsony; felkészítő: Maurský Mónika – I. kategória

KEDVENC KÖNYVEM – HETVENHÉT MAGYAR NÉPMESE

            Elmondom őszintén, nagyon nehéz döntés volt kiválasztani a kedvenc könyvemet. Az osztályunkban az „Egy ropi naplója“ című könyv a menő. Elolvastam már az összes részét, nagyon szeretem, mindig nevetek rajta, ha beleolvasok. De nem tudok elválni egy könyvtől, amit az anyukám javaslatára kezdtem el olvasni. És ez a Hetvenhét magyar népmese, című gyűjtemény.

Pár évvel ezelőtt az egyik televízió csatornáján megtetszett az esti mese kezdete. Két galamb fütyörészve röpködött, szájukból virágsort engedtek ki, de legjobban a dallama tetszett. Négy éves lehettem, és a mai napig emlékszem, hogy ezt a mesét az anyukám is mindig végignézte velem. Elmesélte, hogy ez volt a kedvence, mikor ő volt kicsi. A könyvet többször is elolvasta. Még 17 évesen is az ágya mellett tartotta , és talán százszor is elolvasta a magyar népmeséket. Ettől fogva esténként nekem mesélt belőle.

Amikor megismertem a betűket, már én olvastam hangosan az anyukámnak. A  történetek különbözőek. Sok mese szól az állatokról, szegényekről, királyokról, tündérekről, sárkányokról és a végén mindig minden jóra fordul. Legtöbb népmese a „Hol volt, hol nem volt …“ mondattal kezdődik és „Még máig is élnek, ha meg nem haltak.“ mondattal végződik.

Ki ne ismerné Ludas Matyi történetét, aki túljár Döbrögi eszén és beteljesíti ígéretét, háromszorosan visszafizeti a verést? Vagy „A rest macska“ című mesét, mikor egy legény feleségül vesz egy lusta gazdag lányt ,és a macska segítségével jó gazdasszonyt nevel belőle. És ki ne hagyjam A  kis gömböcöt, aki mindenkit lenyel, míg végül a kanászgyerek bicskája megakad a szájában és szétszakítja.

Ezt a gyűjteményt mindenkinek ajánlom, akik szeretik a népmeséket, és szeretik az igazságos meséket. A mesék gyerekek számára keletkeztek, de ajánlom a felnőtteknek is, példa rá az én anyukám, aki a mai napig is örömest elolvassa őket.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .