3. hely: Bernáth Kinga: Egy kamaszlány a háború poklában, avagy Gina története. Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda, Diósförgepatony; felkészítő: Orisko Éva – III. kategória

Egy kamaszlány a háború poklában, avagy Gina története

 Nagyon szeretek olvasni, csak úgy „falom” a jobbnál jobb történeteket. Minden mű más-más élményt vált vagy adott esetben váltott ki belőlem. Sokat töprengtem, hogy mégis melyik az a regény, melyet a hozzám hasonló korú lányoknak ajánlanék. Választásom Szabó Magda Abigél című könyvére esett.

Először a magyar irodalom órán hallottam erről a műről. A tanító néni felolvasott belőle részleteket, lelkesen ajánlotta, mígnem rászántam magam az elolvasására. Fantasztikus volt. A történet hűen tükrözi a második világháború okozta bonyodalmakat, szenvedéseket, érzelmi megpróbáltatásokat. Mikor a mókát és a kacagást felváltja a szomorúság, csalódás, düh. A főhős Vitay Georgina életén keresztül nyerünk betekintést az Árkodon található Matula gimnáziumbeli diáklányok életébe. A Matula rendkívül szigorú intézmény, amely arra kényszerítette a lányokat, hogy egyenruhában járjanak, hajukat befonva hordják, a zsoltárokat pedig kívülről fújniuk kellett. Gina nagyon elkényeztetett kislány, aki eddig jóformán azt se tudta, mi az a szigor, hiszen a Sokoray Atala Gimnáziumban állandóan a mókához és a szórakozáshoz szokott. Amíg otthon a lányok kedvükre festhették és illatosíthatták magukat, a Matulában minden efféle szépítkezési szert elvettek tőlük. A hősnő sikeresen megmenti az otthonról hozott retikülje tartalmát. Hogyan is hagyhatná veszni, hiszen az az egyetlen tárgy, ami megmaradt számára az otthonából. Georgina nem is tudja ott-tartózkodásának okát, hiszen édesapja, Vitay tábornok minden magyarázat nélkül viszi a nyugati határ mellé, Árkodra. Ginát megviseli az iskolaváltás, többször próbálkozik szökéssel – sikertelenül.

Számomra az egyik legszimpatikusabb szereplő a lágyszívű latintanár, Kőnig. Bár megakadályozza a lány szökését (amiért a lány teljesen meggyűlöli őt), a tanár titkon mindig segít neki, hiszen ő maga Abigél, a legendás csodatevő. Őszintén bevallva, én Horn Mici nénire gyanakodtam (ő is egykor a Matulába járt), bár elég árulkodó jel volt, amikor Gina szökésénél Kőnig tanár úr teljesen váratlanul megjelent a vonatállomáson, és hazavitte Ginát, emellett pedig megvédte őt. Gina, aki mindezt megtudja, nagyon elszégyelli magát, hogy gyűlölte azt az embert, akinek mindent köszönhetett.

Egy nap a tábornok megjelent az iskolában, és a kertbe hívta Ginát. Ekkor derült ki az igazság. Ginának ott kellett maradnia az intézetben, nehogy az ellenség megzsarolja a tábornokot, aki az ellenzéki mozgalom vezetője. Ő már tudja, hogy elvesztették a háborút, és az ellen harcol, hogy ez a gyűlöletes öldöklés véget érjen. A lány megőrzi a titkot, és immár „felnőttként” tér vissza az iskolába.

Ez a könyv, bár elsőre lányregénynek tűnik, egyúttal történelmi és lélektani regény is, ami hűen tükrözi a második világháború okozta bonyodalmakat, szenvedéseket, érzelmi megpróbáltatásokat. A könyv elolvasása után a filmsorozatot is megnéztem, és nagyon várom a könyvből készült musicalt is. Nagy örömömre iskolánk Budapestre, az Abigél megtekintésére szervez iskolai kirándulást.

Bízom benne, hogy miután más lányok is elolvassák a könyvet, úgy fognak gondolni rá, mint kedvenc könyvükre, amit életük során többször elővesznek, elolvasnak. Terveim közt szerepel Szabó Magda további regényeinek elolvasása, mivel úgy gondolom, érdekesek, fordulatosak történetei.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .