4.hely: Pálovics Letícia: A kékszemű. Lakszakállasi Alapiskola; felkészítő tanár: Puzsér Degner Éva – II. kategória

A kékszemű

             Tavaly születésnapomra szüleim megajándékoztak egy gyönyörű magyar klasszikussal, mégpedig A kékszemű című könyvvel. Írója a jól ismert Móra Ferenc. Azóta e könyv nagyon a szívemhez nőtt. Többszöri elolvasás után mára már kedvenc könyvemnek mondhatom. Azóta is hálás vagyok szüleimnek, hogy megleptek vele.

Ha nem bánjátok, beavatnálak Bennetek az eseményekbe… Képzeljétek el, élt valaha két szegény kisgyermek, akiket Annusnak és Jánosnak hívtak. Sajnos a szüleiket elveszítettek, ezért már nagyon fiatal koruktól Bori Borcsa nevű öregasszony nevelte a szegény kis árvákat. Egy hideg téli nap sóvárogva nézegetik a csillogó-villogó kirakatokat, mikor váratlanul csoda történik. Hirtelen egy gyönyörűséges, kék szemű viaszbabára szegeződött mindkettejük bánatos tekintete. Úgy érzik, édesanyjuk szakasztott másával találkoztak. A két gyermek összeszorult szívvel bámulja a viaszhölgyet, és mindketten azt kívánják, bárcsak életre kelne. Törékeny kis lelkükben újra felelevenednek szüleikről derengő szép emlékeik.

Nem telik el úgy nap, hogy ne sétálnának el „édesanyjuk” előtt. A gyermekek úgy érzik, hogy szüleik a felhők közül figyelik minden apró lépéseiket. Karácsony közeledtével elhatározzák, hogy a szeretet ünnepére meglepik egy kis aprósággal „édesanyjukat”. Amint leteszik az „anyjuknak” szánt meglepetést a kirakatba, illetődve látják, hogy a baba szeméből könnycsepp csordul ki. Majd a viaszbaba arca mosolyra fakadt. Szívük mélyén tudják, hogy édesanyjuk lelke máig köztük él, és óvva vigyáz Reájuk.

Hiszem, hogy elveszített szeretteink emléke örökre a szívünkben él tovább. Úgy érzem, bármennyire is fájdalmas napokat élünk át, mindig ápoljuk ezeket a „szikrákat”!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .