4. helyezés: Petrás Mária: Kárpáthy Zoltán. Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont, Komárom; felkészítő: Mózes Endre – IV. kategória

Kedvenc könyvem

 ,,A Kárpáthy Zoltán című könyv élete végéig a legkedvesebb könyve maradt, ha nem a legjobb.’’ – írja Mikszáth Kálmán Jókai Mórról. Az Egy magyar nábob folytatása, a Kárpáthy Zoltán talán nem az a könyv, amely megakad a mai ifjúság kezében, amelyre azt mondják: ,, én ezt a világot szeretném megismerni és azonosulni vele, és e könyv üzenetére vagyok kíváncsi.’’ Én mégis úgy gondolom, ez a mű kiemelkedik Jókai alkotásai közül. Ezzel nem óhajtom bírálni a többi alkotását, csupán véleményt alkotok. Teljes mértékben azonban csak az 1. rész elolvasása után leszünk képesek megérteni e regényt. Eddig még nem találkoztam olyan könyvvel, ami ennyire meghatott volna; szinte a szívemhez szólt minden egyes gondolat. Jókai még a leíró részeket is érdekessé tudta varázsolni. A regény két esemény: az 1838-as pesti árvíz, valamint a Kárpáthy kontra Kárpáthy per köré épül. Ennek nehézségeiről pedig hiteles képet kapunk. A főhős, Kárpáthy Zoltán, miután szülei meghalnak, a Szentirmay családhoz kerül. Számos megpróbáltatáson megy keresztül, de jelleme nem változik. Szinte már a mű elejétől felnőttként viselkedik, Jókai a romantikában írott regényeihez hűen, szinte semmilyen rossz tulajdonsággal nem ruházta fel Zoltánt és már-már példaképpé emelte. A műben ugyancsak megjelennek a negatív szereplők is, ez esetben: Kőcserepy Dániel, Maszlaczky, a Kárpáthy-per ügyvédje, és a család régi és egyben a legnagyobb ellensége, a rokon – Kárpáthy Abellino, aki ügyvédjével – Malaczkyval mindvégig azon küszködik, hogy megkeserítse Zoltán és családja életét, tulajdonképpen, hogy megszerezze a birtokokat, amit Zoltán régen elhunyt apjától örökölt. Ebben a viszályban Kőcserepy is szerepet játszik, aki végül megkaparintja a birtokokat, az ügyvéddel megkötött titkos megállapodás alapján. Eközben Zoltán tehát mindent elvesztett, de legalább megtudta az igazságot, ami miatt évekkel ezelőtt Rudolf elküldte őt az otthonukból; amiért ott kellett hagynia régi életét, családját. Ez a tette Zoltán nevelőapjának nemesebb volt érzéseinél, mivel el tudta őt engedni, annak érdekében, hogy távol tartsa a per tartalmától. A távolság azonban nem őrizte meg örökre a titkot. Azon per titkai pedig a Szentirmay család ellen felhozott ’’hamis’’ rágalmak vádjai voltak, aminek elolvasása után Zoltán az ellenség kezébe adta birtokait. Ez volt a legönzetlenebb cselekedete, ezzel váltotta meg sokévnyi szenvedéssel családját. Ellenségei is ismerték őt, és pontosan nemes szívére számítva forgatták ki őt vagyonából.

A műből természetesen nem hiányzik a szerelmi szál sem, ami Zoltán és Katinka között szövődik. Úgy válik igazán értékessé szerelemük, hogy sokat kell várniuk, amíg beteljesül. E regény olvasása alapján elmondhatjuk, hogy érvényesül benne a mesék igazsága, vagyis: a jó elnyeri jutalmát, a gonosz pedig méltó büntetését. Jelen esetben Zoltán, Katinka és Szentirmay család békében élhet tovább.

A békés életnek azonban megvan az ára is: Rudolf önfeláldozása, amellyel megmenti Zoltán életét Dabronitól, a hivatásos párbajozótól mivel megelőzi őt a párbajban. Ő maga azonban ezt nem éli túl.

Kőcserepy lánya végakarata szerint visszadja Zoltán vagyonát, büntetése pedig lánya elvesztése, aki szinte belebetegedett abba, hogy ártani akarnak Zoltánnak, ugyanis Vilma titkon szerette Zoltánt. Az agg és öreg Abellino sorsa szerint már csak folytonosan szenved betegségeiben. Malacky büntetése pedig, hogy már nem tud több pénzt kicsikarni Abellinóból, mivel a Kárpáthyak legidősebbje 12 évnyi őrlődés után végre már beletörődik, és megérti, hogy a Kárpáthy-birtok soha sem lesz az övé. A regény végén megfigyelhető, hogy mennyiben más embereket faragott a sors a negatív szereplőkből. Valamilyen megbánták, hogy ártani akartak Szentirmayéknak. A saját kárukon tanulták meg, hogy nem lehetnek boldogok úgy, ha mástól akarják elvenni a boldogságot – és véleményem szerint ez legfontosabb üzenete e könyvnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .