Lezajlottak a XXIII. Katedra Napok rendezvényei

A Katedra Alapítvány 2014. október 24-én XXIII. alkalommal rendezte meg a Katedra Napok konferenciát a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban. Ez a találkozó rendhagyónak bizonyult az előző évek gyakorlatával szemben, mivel a tanári tanácskozás mellett gyerekek is részt vettek a rendezvényen. A rendezvény közös megnyitóval és díjátadó ünnepséggel keretezte a nap eseményeit: Hodossy Gyula, a Katedra Alapítvány igazgatójának üdvözlő szavait a Katedra folyóiratban meghirdetett Iskolai pillanatkép fotópályázat anyagából készített fotókiállítás megnyitója követte, majd a tanárok Hrbáček Magdaléna, a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Kara adjunktusa szekcióelnökségével a moziterembe vonultak, a gyerekek pedig Petres Csizmadia Gabriella, a nyitrai Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet adjunktusa, a Katedra folyóirat vezető szerkesztője vezetésével indultak a számukra szervezett programokra.
A tanári tanácskozás három téma köré összpontosult: Andrea Galadová, a nemzetközi mérések szlovákiai koordinátora és Komzsík Attila, a nyitrai Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja A PISA felmérés és az Ineko ügynökség által végzett felmérés hasznosítása témakörben tartották meg előadásaikat, amelyeket élénk szakmai vita követett; a második programpontot a kritikai gondolkodás közoktatásban történő megjelenése képezte, melyet Hunčík Péter pszichiáter és író Kritikai gondolkodás, az egészséges önkritika mint a fejlődés elengedhetetlen eleme című előadása vezetett fel; a délutáni szekció vezérfonalát pedig A szlovákiai magyar közoktatás régiók szerinti különbségeinek tárgyalása képezte, melyet Prékop Mária, a rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Szakközépiskola igazgatónője vázolt a közönség elé.
A tanári tanácskozással párhuzamosan zajló gyermekprogramok két téma köré összpontosultak: a délelőtt első felében Vida Gergely, költő, szerkesztő, tanár és Petres Csizmadia Gabriella rendhagyó irodalomórát tartott a résztvevőknek, ezt követően pedig Fodor Péter, természetfotós, a pozsonyeperjesi alapiskola tanára a fotózás kulisszatitkaiba vezette be a résztvevőket. A két tematika nem véletlen: a rendezvényen résztvevő gyerekek ugyanis a Katedrában meghirdetett Kedvenc könyvem esszé- és az Iskolai pillanatkép fotópályázat legügyesebb pályázói voltak.
Ebéd után összeért a rendezvény kétféle programja: először a Jarábik Gabriella által vezetett Fókusz Gyermekszínap Mese, mese, meskete című szerkesztett műsorát tekinthették meg a jelenlévők, majd megkezdődtek az ünnepi díjátadások. Kihirdetésre kerültek a Kedvenc könyvem és az Iskolai pillanatkép című pályázatok eredményei (az eredményeket lásd lejjebb), majd átadásra kerültek a 2014-es év Katedra-díjai, melyet idén a közoktatásban végzett tevékenységükért két kitűnő pedagógus, Prékop Mária, a rozsnyói Fábry Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és Szakközépiskola igazgatónője, valamint Kelemen Julianna, a gicei alapiskola igazgatónője vehetett át. A két díjazottat Fibi Sándor, a Katedra folyóirat szerkesztőbizottságának elnöke és Balajthy Lajos, a tornalji város küldöttségének képviselője laudálta. Gratulálunk a díjazottaknak!

[gallery ids="2763,2764,2765,2766,2767,2768,2769,2770,2771,2772,2773,2774,2775,2776,2777,2778,2779,2780,2781,2782,2783,2784,2785,2786,2787,2788,2789,2790,2791,2761"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .