Nemzetközi projektnapon vett részt a Pázmány Péter Gimnázium

Intézményünk kiemelt szerepet tulajdonít a környezetvédelemnek, amely szerves része az iskolai programnak is. Több enviromentális problémákkal foglalkozó nemzetközi és országos projektben is részt veszünk. Gimnáziumunk 2013 októberétől tagja az ESFALP (Az Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért) nemzetközi természetvédelmi projektiskoláknak. 2014. október 2-án a projektben résztvevő 11 ország 33 iskolája egyazon napon szervezett különböző aktivitásokat a folyók és tavak megmentéséért River Action Day néven. Ebben az évben a vizeinkben található szemét problémája, illetve a tavak és folyók szennyezése és szennyezettségének mértéke volt a fő téma.

Minden országban egységesen 8:00-kor kezdték meg az aktivitásokat. Iskolánk a nemzetközi eseményt 4 különböző 45 perces műhelymunkával indította el. Ezek a foglalkozások 8:00-tól 11:30-ig egyidőben zajlottak, amelyeket a résztvevő diákok (III.A és III.B osztályok) kisebb csoportokba sorolva látogattak meg.

1. Az első műhelymunkát doc. Ing. Hegedűs András, PhD. tartotta, aki a nyitrai székhelyű Regionális közegészségügyi hivatalban dolgozik. A munka során a víz szennyezésével, a vízben való kémiai indikátorokkal és a víz higiéniájával foglalkoztak. A workshop azért is számított hasznosnak, mert néhány diák érdeklődését is sikerült felkelteni pályaválasztás terén.

2. Az iskola igazgatónője, PaedDr. Peternai Zsuzsanna, PhD. olyan interaktív és főleg kreatív módszerekkel dolgozta fel a vizek és a víz körforgásának témakörét, amellyel műhelymunkája tele volt jókedvvel, az alkotás és kreativitás örömével.

3. Az iskola kémiatanárnője, RNDr. Mojzes Ildikó és a IV.B osztály diákja, Košík René egy speciális kémia órát tartottak, ahol különböző kémiai kísérleteket végeztek a vízzel.

4. A projekt vezetője Mgr. Soóky Zoltán a Nyitra folyó szennyezésének problémáját járta körbe a tanulókkal.

A műhelymunkák idején szemétgyűjtési akció, valamint városunk lakosságának informálása is zajlott. Két kisebb csapat indult útnak a berki erdőbe szemétgyűjtésre. Sajnos, ahogy a legutóbbi alkalommal most is nagy mennyiségű szemét gyűlt össze. Két másik csoport pedig a főtérre indult, ahol élőszóval, illetve szórólapokkal hívták fel az emberek figyelmét a Nyitra folyó szennyezettségének problémájára. Fő céljuk az volt, hogy a lakosság megértse nem a folyóba kell dobni a szemetet, hanem a város átrakodó állomására és a gyűjtőhelyére kell szállítani.

A műhelymunkák befejeztével iskolánk 2 osztálya indult szemétgyűjtésre az érsekújvári szigetbe. Kisebb csoportokra osztódtak szét, majd az egész területet beleértve a Nyitra partjának egy részét is megtisztították.

A nemzetközi projektnap a visszajelzések alapján nagy sikert aratott a diákok körében. Összegezve elmondhatjuk, hogy a megmozdulás szlogenje – Together for the Rivers (együtt a folyókért) – hűen fedte a valóságot, hiszen 11 ország tett egy lépést környezetének megváltoztatására.

A nemzetközi projektnapról angol nyelven elérhető bővebb információ a http://wwf.panda.org/?230292 honlapon olvasható.

Az ESFALP környezetvédelmi iskolák River Action Day-ről szóló aktivitásainak fényképalbuma https://www.flickr.com/photos/wwfaustria/collections/72157648478863061/ weboldalon tekinthető meg.

 

Makai Karmen és Nagy Edina, IV. B osztályos tanulók

Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .