Rakottyay Katalin: Mi a pálya? (Színházi nevelési foglalkozás a középiskolák 2-3. évfolyama számára)

Vekker Műhely: „Mi a pálya?”

Kinek és miért?

„Olyan színházi-nevelési műhely vagyunk, akik élmény alapú foglalkozásokon keresztül fejlesztik az egyéneket és közösségeket, hogy azok önmagukat ismerő, nyitott, felelősségteljes részei legyenek a társadalomnak.”

A TANDEM n.o. és a Gurigongo Symposium együttműködéséből jött létre a Vekker Színházi Nevelési Műhely 2013 augusztusában (www.vekkermuhely.blogspot.sk), melynek alapító tagjai Czuczor Nóra, Gaál Julianna, Langschadl Virág és Rakottyay Katalin. A módszertani segítséget a budapesti székhelyű Káva Kulturális Műhely két szakembere, Sereglei András rendező-drámatanár és Kardos János színész-drámatanár nyújtotta.

Az idei Mi a pálya? címet viselő első színházi nevelési foglalkozás a középiskolák 2-3. évfolyama számára készült, alapjául a TANDEM n.o. Állj pályára című kutatási anyaga szolgált. A tanulmányban arra a kérdésre keresték a választ, hogy a szlovákiai magyar középiskolások, gimnazista diákok hogyan gondolkodnak leendő pályájukról, mi alapján választanak foglalkozást maguknak, melyek azok a tényezők, amelyek ebben a döntésben befolyásolják őket. Továbbá arra keresték a választ, hogy ennek a döntési, illetve választási folyamatnak hol vannak a legnagyobb akadályai, ahol leginkább segítségre, támogatásra, esetleg tanácsra szorulnak.

Hogyan?

A színházi nevelési foglalkozás – theatre in education – egy olyan komplex színházi nevelési program, mely nem hagyományos színházat kínál nézőinek. Lényege, hogy a programban résztvevőket intenzív színházi élményeken keresztül sarkallja az őket körülvevő világ megértésére és az ahhoz való viszonyuk kialakítására. Az erőteljes színházi élmény nyújtja a közös gondolkodás alapját. Minél intenzívebb a színházi élmény, annál inkább vonódnak be a programban résztvevők a szereplők helyzetébe és egyben a közös játékba, amit ők maguk is alakíthatnak a foglalkozás során. A program tehát színházi részből és azt követő feldolgozó részből áll. A nézők így aktív részeseivé válhatnak a játéknak, a drámai helyzet felkínálta lehetőségeken keresztül közösen gondolkodhatnak, véleményt mondhatnak, vitatkozhatnak egymással és a színészekkel, megvizsgálhatják az adott szereplő helyzetét. A színházi nevelési programban színész-drámatanárok dolgoznak egy osztálynyi csoporttal – alap-, illetve középiskolásokkal –, hogy minden gondolat, ötlet, vélemény meghallgatásra találjon. A színész-drámatanárok fő feladata a játékban a „provokáció”, amit pontosan megfogalmazott kérdésekkel érnek el, lehetőséget adva ez által a szabad véleménynyilvánításnak.

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXI/2. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. Katedra 2013/2014 október | Katedra Válasz

    […] Mi a pálya? Színházi nevelési foglalkozás a középiskolák 2-3. évfolyama számára […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .