Ismerd meg a világot, ismerd meg önmagad

Amikor elérkezik a mustillatú, lombhullató október, a dunaszerdahelyi „egészségügyis“ középiskolások egy immáron hagyománnyá vált rendezvény- az iskolanap eljövetelét várják türelmetlenül.

Az iskolanap egy rendhagyó tanítási nap, amely az idén október 15-én kilencedik alkalommal a dunaszerdahelyi művelődési ház mozitermében került megrendezésre. A programot minden évben a változatosság és az élményszerűség jegyében állítja össze a tanárokból álló szervezőcsapat. Tavaly „zenés show“ volt Sisa Sklovská művésznő közreműködésével, tavalyelőtt a művészetek szárnyán utaztunk, de volt olyan év, amikor az egészséges életvitel fontosságára helyeztük a hangsúlyt. Az idei iskolanap mottója: „Ismerd meg a világot, ismerd meg önmagad!” volt.

A nap folyamán öt beszélgetést, előadást hallhattak a diákok, érdekesebbnél érdekesebb témáról. Az előadások fő motívuma az utazás és az utazás által önmagunk megismerése volt. Négy híres csallóközi „világutazót“ hívtunk meg, hogy beszámoljanak legizgalmasabb élményeikről, képekkel illusztrálva meséljék el történetüket. Mindannyian egyet értettek abban, hogy ha valaki hosszabb időre otthonától távolra kerül, jelleme, gondolkodásmódja óhatatlanul megváltozik, átértékeli addigi életét.

A dunaszerdahelyi Antal Ágotát senkinek sem kellett bemutatni, hiszen egy korábbi iskolanap keretén belül diákjaink a jógázás alapjait sajátíthatták el tőle. Ezúttal az Indiában tett látogatásairól, az ashramokról, valamint a test, a lélek és az elme korlátairól és lehetőségeiről beszélgetett Ágival Kiss Kinga tanárnő.

Tóth Lajos előadása az El Caminoról, Európa legnépszerűbb zarándokútjáról nagy sikert aratott a diákok és a tanárok körében egyaránt. Lali lehengerlő humorral mesélt Szent Jakab útjának nehézségeiről, elmesélte, hogy lelki és vallási megfontolásból teljesítette a közel 800 kilométeres távot Santiago de Compostelába. „Minden szükséges felszerelés legyen nálad, de semmi felesleges súlyt ne cipelj!“- ez a zarándodkok legfontosabb szabálya.

Rövid pihenő után az egzotikus japán kultúrába nyerhettek betekintést diákjaink a Szlovákiai Japán Nagykövetség munkatársaitól. Japánról legtöbbünknek a sushi, a kimonó, az orgiami, az ikebana és a tea- ceremónia jut eszébe, ám ez a titkokkal és csodákkal átszőtt ország több meglepetést is tartogat az oda látogatók számára. A nagykövetség munkatársai: Jana Šoucová és a tokiói Tomoe Komatsu beavatták a jelenlévőket a japán írásjelek, szokások és rituálék rejtelmeibe is, s egy diáklánynak lehetősége volt eredeti kimonóba öltözni.

Ezt követően egy volt diákunk, Kulcsár Gabriella mesélt kalandos utazásairól. Gabi diplomás szülésznő és terhestorna- oktató, büszke arra, hogy iskolánk diákja volt. Felemelő élménybeszámolót tartott Nepálról, valamint a Budapest-Bamako és a Dakar rallykon átélt élményeiről. Ezeken a terepversenyeken egyedüli nőként nem csak a fordító, hanem az egészségügyi nővér és a cseh csapat hivatalos fotósának szerepkörét is ő töltötte be. Biztatta a diákokat, hogy vegyék komolyan az idegen nyelvek tanulását, hiszen soha sem tudhatjuk, merre fúj minket a sors szele.

Ötödikként Hodossy Péter, felvidéki maratonfutó tartott érdekes, képekkel tarkított előadást legemlékezetesebb versenyeiről New Yorkban, Torontóban, Párizsban, Moszkvában és Londonban. Péter négyéves kora óta cukorbeteg, s kitartásával bizonyította, hogy a komolyabb betegséggel élők is érhetnek el szép eredményeket. Tapasztalatait könyvbe foglalta, mely az „Aki útnak indul el-  futócipős kalandom a világgal“ címen jelent meg 2010-ben.

A nap során mind a diákok, mind mi tanárok nagyon jól szórakoztunk, élményekben gazdagodtunk, hiszen egy tartalmas, új információkkal teli előadássorozatot hallhattunk. Mindegyik beszélgetésből leszűrtük a tanulságot, hogy aki a világot testközelből megismeri, önmagához kerül közelebb, saját mélységeit éli meg, s az útról lélekben megújulva, feltöltődve érkezik haza. Mi, az egészségügyi középiskola tanárai szükségét érezzük az ehhez hasonló, rendhagyó oktatási napok megszervezésének, hiszen az élményszerű oktatás által a diák több mindent elsajátíthat, tapasztalhat, mint egy klasszikus, iskolában eltöltött tanítási napon. Kíváncsian várjuk, hogy jövőre milyen hasonlóan színvonalas programot állítanak össze a szervezők.

 

Pintes Lívia

[gallery ids="2937,2938,2936,2935,2934,2933"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .