Albert Sándor: Mi legyen a bezárásra ítélt kis létszámú alapiskolákkal?

A finanszírozás szempontjából egyre nagyobb problémát jelentenek a kis létszámú iskolák, ezért az iskolahálózat optimalizálása (racionalizálása) elkerülhetetlen, állítja az Iskolaügyi Minisztérium, de ezt ajánlják az OECD szakemberei is (www.minedu.sk).

A 2013. december 4-én elfogadott közoktatási törvény (T.t. 245/2008) módosítása meghatározza az iskolák osztályainak minimális létszámát, és ezzel biztosította a jogi kereteket az osztályok bezárásához, illetve az osztályindítás megtagadásához.

 

A minimális és maximális tanulói létszámok alakulása az alapiskolákban

(A 2013. december 4-én elfogadott törvénymódosítás után)

A törvény hatályba lépése: 2015. szeptember 1.

 

Alapiskolák

Évfolyamok Alsó tagozatos (1-4. évf. ) alapiskolák Teljes szervezettségű (1-9. évf.) alapiskolák
Nulladik 6 (4) – 16 8 (6) – 16
Első 11 (9) – 22 11 (9) – 22
Két évfolyam tanulóiból összevont osztály(1.-2. évf. vagy 3.-4. évf.) 12 (10) – 24
második-negyedikötödik-kilencedik 13 (11) – 25- 13 (11) – 2515 (13) – 29

 

Megjegyzés: A zárójelben feltüntetett létszám akkor érvényes, ha a községben vegyes (szlovák-magyar) iskola, illetve szlovák és magyar iskola is működik.

 

minimális létszám tovább csökkenthető, ha

a)      6 km-es távolságon belül nincs hasonló iskolatípus;

b)      6 km-es távolságon belül nincs nemzetiségi (tehát magyar) iskola;

c)      a tanulók több, mint 80%-a szociálisan hátrányos környezetből származik;

d)     egyéb „különlegesnek“ számító esetben.

 

Az iskolák számára levonható tanulság

El kell készíteni a „B“-tervet. El kell döntenünk, hogy mit tegyünk akkor, ha a mi iskolánk is veszélybe kerül.

 

Lehetőségek:

a)      Kitartunk a végsőkig (míg iskolánkat be nem zárják).

b)      Tárgyalásokat kezdünk a szomszédos kisiskolával, kisiskolákkal egy összevont kisiskola létrehozásáról.

c)      Csatlakozunk egy közeli (a legközelebbi) teljes szervezettségű iskolához.

d)     Tárgyalásokat kezdünk a régió iskoláival, polgármestereivel, szülőkkel stb. egy nagyobb létszámú (párhuzamos osztályokkal működő) kistérségi iskola létrehozásáról.

e)      Tárgyalásokat kezdünk a régió alap- és középiskoláival, polgármestereivel, szülőkkel stb. egy iskolaközpont létrehozásáról.

f)       Egyéb megoldást keresünk (?).

 

Nagyon fontos az időtényező (a minimális létszámokat meghatározó törvénymódosítás ugyanis 2015. szeptember 1-jén hatályba lép)!

Ki kell használnunk a lépéselőnyt, ezért a „B“-terv kidolgozása nem tűr halasztást!

 

Megoldási elképzelések

Remélem, az olvasó nem tekinti majd ördögtől valónak a továbbiakban megfogalmazott elképzeléseket. Nem a „tutit” akarjuk megmondani. Egyszerűen csak egy közös gondolkodást szeretnénk elindítani a hogyan továbbról. A leírtakat tehát vitaindítónak szánjuk, egy olyan anyagnak, amelytől elrugaszkodhatunk iskoláink jövőképének megfogalmazásakor. A javaslatok kidolgozásakor iskoláink jelenlegi állapotából, a tanulói létszámokból indultunk ki. Figyelembe vettük a közoktatási törvény (245/2008 T. t.) adta kereteket és az oktatásügyről készített Jelentésben megfogalmazott stratégiai elképzeléseket (jövőképet), valamint az OECD ajánlásait.

A kérdés tehát az, hogy mi legyen a „hivatalok” által bezárásra ítélt iskoláinkkal? Ismerve a hivatali (minisztériumi, fenntartói) praktikákat, a kislétszámú iskolák elleni támadások valószínűleg a jövőben is ismétlődni fognak. A 2013 decemberében elfogadott közoktatási törvény módosítása meghatározza az iskolák osztályainak minimális létszámát, és ezzel biztosította a jogi kereteket a bezáráshoz, illetve az osztályindítás megtagadásához. Ezeket az intézkedéseket viszont nem szabad megvárnunk! Célravezetőbbnek tartjuk a megelőzést, még ha sok munkával jár is.

Véleményünk szerint nekünk kell megfogalmazni azt, hogy milyen iskolahálózatot, milyen iskolákat kívánunk működtetni és hogyan képzeljük el iskoláink színvonalának és minőségének javítását. De még ez sem elég. Tenni kell érte!

A következőkben felvázolt javaslataink célja nem a jelenlegi hálózat „leépítése”, ahogy azt egyesek próbálják beállítani. Éppen ellenkezőleg, iskoláink „szakmai” megerősítése a cél. A színvonal és a minőség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy több tucat „vérszegény” intézményt működtetünk, vagy ennél kevesebb, de lehetőleg párhuzamos osztályokkal rendelkező, színesebb pedagógiai programokat kínáló, magas színvonalú és jó minőségű iskolákat, esetleg iskolaközpontokat tartunk fenn.

 

(Az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/4. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. A Katedra folyóirat decemberi száma – XXII/4. | Katedra Válasz

    […] Mi legyen a bezárásra ítélt kislétszámú alapiskolákkal? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .