Rákócza Klaudia: Elveszettek (Részvételi színházi előadás középiskolásoknak és felnőtteknek)

Az Elveszettek című részvételi színházi előadást a Káva Kulturális Műhely mutatta be Budapesten. A Káva egy színházi és drámapedagógiai műhely, mely mintegy 18 éve működik, részvételi színházi előadások készítésével és bemutatásával foglalkozik (www.kavaszinhaz.hu). Programjaikat általános- és középiskolások, valamint felnőttek részére készítik elő.

Az Elveszettek című előadás középiskolásoknak és felnőtteknek szól, a civilekről, az önkéntességről, az érdekképviselő és szolidáris társadalmi cselekvés lehetőségeiről. A foglalkozás elkészítéséhez színházi alapanyaként Luc Boltanski Éjszakák című darabjainak Bellelandei éjszaka című részét használták fel. Az előadás dramaturgja Róbert Júlia, rendezője Sereglei András.

Az előadás három nagyobb egységre különíthető el. Az első részben a színész-drámatanárok beszélgetést kezdeményeznek a résztvevőkkel, ami elgondolkodtatja őket a segíteni akarással kapcsolatban. Az önkénteskedés, illetve az ebből fakadó aktív és passzív magatartás kerül előtérbe. A civilség fogalma nemcsak a történet szempontjából elsőrangú, de a magyarországi aktualitások tekintetében is. A részvételi színházi előadás egy kerettörténet felvázolásával indul, melynek során kiderül, hogy az Elveszettek című előadás egy pár évvel ezelőtti foglalkozásuk felújítása, s a résztvevők „feladata”, hogy a történetet, a látottakat aktualizálják, a ma emberéhez közelebb hozzák. Ezzel tulajdonképpen az alkotók elérik azt, hogy a nézők valóban részesei, alakítói legyenek a történéseknek – ami egy részvételi színházi előadás során az elsődleges célok között szerepel.

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/5. számában olvasható)


1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .