együttszavalanemzet.hu

A Magyar Kultúra Napja idén immár 26-dik alkalommal került megrendezésre. Január 22-én a Himnusz megírásának alkalmából ismét számos kulturális esemény zajlott Magyarországon és világszerte a magyarlakta területeken.

Ezen rendezvénysorozat keretén belül Jordán Tamás színművész irányításával együtt szavalt a nemzet. Ebbe kapcsolódott be iskolánk, a komáromi Selye János Gimnázium három osztálya: a IV. D, a III. D és a nyolcosztályos gimnázium negyedik évfolyamának tanulói, vagyis a IV.N. 10 óra előtt pár perccel megnyitottuk az esemény YouTube csatornáját. Nem kellett sokat várnunk, hogy Jordán Tamás vezényletével elkezdődjön a gyakorlás, amelyhez energikus karmozdulatai adták az ütemet. Idén az esemény fő központja Orosháza volt, ahol egy teremnyi diák szavalt együtt mindazokkal, akik az internet segítségével bekapcsolódtak a közös szavalásba.

Tíz óra tíz perckor 3 gongütés jelezte a közös versmondás kezdetét. Először Kölcsey Ferenc Himnuszának első versszakát mondtuk együtt. Soronként, szavanként haladtunk, az elhangzottak mindenki tudatába bevésődtek. Ezt követően második nemzeti himnuszunkat, Vörösmarty Mihály Szózatát szavaltuk. Nemzetünk sorsáról szóló költeményünk most is aktuális, főleg nekünk, határon túli magyaroknak. Nemzeti öntudatunkat megerősítve töltötték be a vers végső sorai osztálytermünket:

„A nagy világon e kívül

Nincsen számodra hely,

Áldjon vagy verjen sors keze,

Itt élned, halnod kell.”

 

Ölveczky Judit és Balogh Péter,

a Selye János Gimnázium

III. D osztályának tanulói


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .