DSD a Selyében – megéri?

A kilencedikeseknek pályaválasztáskor rengeteg szempont alapján kell eldönteniük, hol fognak továbbtanulni. Természetesen elsődleges az érdeklődési kör és a jegyek átlaga; csak ezután jöhet szóba az iskolák tanterve és az általuk kínált sok-sok plusz dolog, amelyek segítségével az ott végzett diákok jobban, könnyebben érvényesülhetnek az életben.

A Selye János Gimnázium mellett szól így például a DSD német nyelvvizsga, melynek ingyenes letételére minden évben lehetőség nyílik a tanulók számára – így ez az idei tanévben sem maradt el. Természetesen vannak olyanok, akiket nem érdekel, hiszen a tanulás mellett csak „púp a hátra”, hogy erre az időigényes vizsgára készüljenek. Én viszont úgy gondolom, mindenképpen megéri megpróbálni – ha másért nem is, legalább azért, mert nem kerül semmibe; hiszen előfordulhat, hogy néhány év múlva, akinek lehetősége lett volna letenni, de nem élt vele, megbánja, amikor több száz eurót kifizetve ül vissza az iskolapadba.

 

Miután tavaly, harmadikosként sikeresen zártuk a DSD I középfokú nyelvvizsgát, idén a DSD II felsőfokú nyelvvizsgával próbálkoztunk meg, melynek írásbeli részére még decemberben került sor az újvári szlovák gimnáziumban. Itt – sok esetben – körmönfont kérdésekre való helyes válaszolással kellett megmutatnunk, mennyire értünk meg egy-egy bonyolult szöveget hallás, illetve olvasás után. Ezt követően egy témát kaptunk, melynek kidolgozására két óra állt rendelkezésünkre. A fogalmazást és a teszteket Kölnben javítják ki, így az eredményekre májusig várnunk kell. A szóbeli rész januárban került megrendezésre iskolánk épületében, melynek sikerességét viszont már aznap megtudhattuk: a nyolc vizsgázó közül egy kapott B2-es minősítést, míg a többieknek sikerült a C1-es szintet elérni. Ha az írásbeli is hasonlóan jól sikerült, mindannyian jogosultságot kapunk arra, hogy német nyelvű egyetemen/főiskolán tanuljunk.

A szóbeli vizsga egyébként négy részből állt; első ízben mindenki kapott egy-egy témát, melyről húsz perc alatt kellett készítenünk egy ötperces előadást, majd pedig öt percen keresztül beszélgetnünk a vizsgáztatókkal a témával kapcsolatban. A harmadik öt percben egy előre kidolgozott prezentációt adtunk elő, majd pedig további öt percen keresztül a vizsgáztatók az előadásunkkal kapcsolatos kérdéseit válaszoltuk meg.

Szerintem mindenki kihozta magából a maximumot, rengeteget készültünk, izgultunk – szóval, ahogy Fekete Judit tanárnő mondaná: Das war ein Gymnasialen Niveau!

Köszönettel tartozunk gimnáziumi tanárnőinknek, hogy időt és energiát nem sajnálva készítettek fel és buzdítottak bennünket; különösképpen Fekete tanárnőnek, aki több mint három éven keresztül gondoskodott arról, hogy ez a vizsga sikerüljön, illetve Sáfi Zsuzsanna tanárnőnek, aki délutánonként DSD órákat tartott nekünk, és Anna Kley-nak, iskolánk jelenlegi németországi önkéntesének, akihez szabadidejében is bátran fordulhattunk a kérdéseinkkel.

Én még külön köszönetet szeretnék mondani két alapiskolás tanítómnak, Mácsodi Annának és Tóth Gézának, hogy elindítottak a német nyelv szeretetének és ápolásának útján.

 

Juhász Anikó

IV.D, Selye János Gimnázium


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .