Auschwitz felszabadítására emlékeztünk

A világszervezet ezelőtt 10 évvel, 2005 januárjában nyilvánította január 27-ét nemzeközi holokauszt-emléknappá. Ugyanis ezen a napon szabadult fel az auschwitzi haláltábor. Ez alkalomból világszerte megemlékezések, találkozók zajlanak.
Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban projektnap keretében gondolunk az áldozatokra (minden év szeptember 9-én és január 27-én), és gondolkodunk el azon, miért veszélyes közömbösnek maradni és hallgatni akkor, amikor mások az elnyomás áldozataivá válnak. A foglalkozások segítik a diákokat, hogy bármely társadalomban felismerjék az előítélet, rasszizmus, antiszemitizmus és sztereotipizálás különböző megnyilvánulásait.
Beszélgetünk a hatalomról és a hatalommal való visszaélésről, valamint arról, mi az egyes emberek, szervezetek és nemzetek szerepe és felelőssége, amikor az emberi jogokat a szemünk láttára lábbal tiporják. Fejlesztjük a demokratikus gondolkodást és szociális kompetenciát, toleranciára és aktív állampolgárságra nevelünk.
A diákokhoz olyan módon kell eljuttatni az adott korszak eseményeit és az azokból levont következtetéseket, amelyek nem csupán preventív célt szolgálnak a jövőre nézve, hanem le is kötik ezt a generációt. Plakátokat elemzünk, filmet vetítünk, virtuális sétát teszünk Auschwitzba, játékos feladatokat oldunk. A náci munka- és megsemmisítő táborok világa egyike a legnehezebben tanítható témakörnek. Számomra mindig kérdés, mi az, amit még megmutathatok, és mi az, amit már nem tud érzelmileg elviselni egy középiskolás. Megtörtént, hogy sírva szaladt ki egy tizenötéves lány, látva a megrázó képsorokat, amelyeket a felszabadítók készítettek a haláltáborban.
Kiváló oktatási segédanyagok tölthetők le magyar nyelven az izraeli Yad Vashem keretében működő Nemzetközi Holokauszttanulmányok Iskolája honlapjáról. Többek közt az a 207 fényképből álló dokumentumgyűjtemény, ami Auschwitz Album (elég ezt beírni a keresőbe) néven vált ismertté. Ugyanitt olvasható: „A Holokauszt példa nélkül álló esemény, amely mélyen megrázta az emberi civilizáció alapjait. Arra kényszerít minket, hogy elgondolkodjunk az ember és a társadalom természetéről, a modern államról alkotott legalapvetőbb nézeteinkről, azzal kapcsolatos felelősségünkről, hogy világpolgárként fel kell emelnünk szavunkat és meg kell akadályoznunk ártatlan emberek igazságtalan szenvedését, bárhol is történjék a világban. A Holokauszt egyetemes figyelmeztetésül szolgál.”
Ezért tartja intézményünk is fontos kötelességének, hogy a multikulturalizmus iskolaprogramunk része legyen. Radnótit, Pilinszkyt, Kertész Imrét is sokkal könnyebb egy ilyen nap után közelebb hozni a gimnazistához.
Auschwitz-Birkenau felszabadítása és a II. világháború befejezése óta 70 év telt el. Évről évre kevesebb egykori fogoly és kiszabadító van közöttünk. Az emlékezés felelőssége már az új nemzedéké. „Szerintem ez nagyon jó program, én minden évben szívesen abszolválnám. Felváltott foglalkozások más-más módszerekkel – nagyon élvezetes volt. A film ugyan szomorú, de nagyon tanulságos, tetszett. 10 pontos emléknap volt, köszönjük!” – íra az egyik diák búcsúzóul.

Benkő Timea

 

[gallery ids="3177,3178,3179,3180,3181"]

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .