Fekete Farkas Tímea: „Buzzzzz group”, avagy intenzív véleménycsere a tanórán

Minden tanóra elhagyhatatlan része, amikor a tanulók kapnak teret arra, hogy valamilyen módon megnyilvánuljanak – válaszoljanak a kérdésünkre, ők kérdezzenek, feladatot oldjanak vagy véleményt mondjanak. A vélemény megalkotása nem könnyű feladat, viszont nagyon fontos, hogy a tanulók kritikus gondolkodása fejlődjön, s tudjanak, illetve merjenek véleményt alkotni. Ezt a tevékenységet folyamatosan gyakoroltatni kellene velük, hiszen később, életük minden részében szükségük lesz rá.

Az oktatásban minden órán teret kaphat a véleményalkotás gyakorlása. Irodalomórán például az egyes szereplőkről és azok cselekedeteiről fejthetik ki gondolataikat a diákok; történelemórán állást foglalhatnak egy-egy uralkodói program mellett vagy ellen; zeneórán az egyes zenei stílusokkal szemben fejthetik ki a véleményüket; etikaórán valamilyen erkölcsi kérdésben fejthetik ki véleményüket; stb. Tudatosítanunk kell, hogy a vélemények eltérőek lehetnek, és minden véleményt egyformán értékesnek kell nyilvánítanunk. A legfontosabb, hogy magát a véleményformálást értékeljük, arra buzdítsuk a diákokat, hogy osszák meg nyilvánosan is a gondolataikat. De hogyan lehet erre rábírni a tanulókat?

Létezik egy módszer, amely már nem új keletű, ám annál effektívebb. A neve angolosan Buzz group, avagy Zümmögő csoport. A név a módszer során tapasztalt kiscsoportos véleménycserék kisebb hangját, „zümmögését” hivatott megidézni, hiszen ezt a módszert alkalmazva, szinte biztos, hogy egy tanuló sem marad csendben.

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/6. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. A februári Katedra borítója és tartalma – Katedra folyóirat XXII/6. | Katedra Válasz

    […] Buzzzzz group, avagy intenzív véleménycsere a tanórán […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .