Bereznai Malvína: Sokadszorra az iskolaérettségről

A gyermek életében az egyik  legfontosabb esemény, amikor elérkezik az iskolába járás ideje. Az iskolakezdés lehetőségeit a hatályos közoktatási törvény határozza meg. Nálunk, Szlovákiában a gyermek hat éves korában éri el az iskolakötelezettséget, ugyanis ebben a korban éri el azt a fejlődési fokot, amelyben iskolaéretté válik. Iskolaköteles az a gyermek, aki az adott év augusztus 31-ig betölti hatodik életévét. Amennyiben a nevelési tanácsadó nem tartja iskolaérettnek a gyermeket, javaslatára az óvodában tölthet még egy évet a gyermek.

Az iskolaérettség fogalma nem is igazán helyes meghatározás, hiszen nem érettségről, hanem alkalmasságról van szó. Ha nem megfelelő időben történik a beiskolázás, annak hosszú távon negatív következményei lehetnek: magatartási problémák, tanulási nehézségek, pszichés tünetek fordulhatnak elő.

A gyermek kora nem meghatározója az iskolaérettségnek, sokszor semmi külső jel nem mutat arra a tényre, hogy a gyermek iskolaéretté vált. Az iskolaérettség egy rendszerbe ágyazott belső érési folyamat. Sok képesség és készség fejlettségére van szükség ahhoz, hogy az iskolai tanulás szükségletté váljon, ne pedig kudarcélmények sorozata legyen. Fontos, hogy a gyermek értelmileg, testileg, érzelmileg is fejlett legyen.

 

Mit jelent a testi érettség?

Azokat a gyermekeket tekintjük testileg iskolaérettnek, akiknek a testmagassága eléri a 110-120 cm-t, a súlya a 18-20 kg-ot. Mutatkozhatnak kisebb eltérések, de ha a gyermek súlya jóval az átlag alatt van, akkor felmerül a kérdés, hogy fizikálisan bírja-e majd az iskolai megterhelést. Fontos, hogy a gyermek fizikailag is alkalmas legyen az iskolára, elbírja az iskolatáskát, képes legyen egyhelyben ülni, ugyanis ez megterhelő a hátgerinc számára. Elengedhetetlen, hogy fejlettek legyenek a kéztőcsontjai, különben nehézséget okoz a helyes ceruzatartás, vonalvezetés. Az ép érzékszervek is fontos tényezői a biológiai érettségnek. A látás- vagy halláshibák nagymértékben megnehezítik az iskolai ismeretszerzést. Ha a gyermek gyakran beteg vagy tartós betegsége van, érdemes megfontolni a halasztás lehetőségét, mert a hosszantartó hiányzás problémássá teheti a sikeres iskolakezdést.

 

Mit jelent az értelmi érettség?

A tanuláshoz szükséges az értelmi képesség, gondolkodásbeli fejlettség. Ha a gyermek gondolkodásmenete nem logikus vagy nehézségei vannak az összefüggések felismerésével, elemi műveletek végzésével, következtetések levonásával, az súlyos problémához vezethet. Fontos, hogy a gyermek rövid és hosszú távú emlékezete jól működjön. Emlékezzen dolgokra, és fel tudja azokat idézni. A 6 éves gyermektől elvárható, hogy 15 percig képes legyen összpontosítani figyelmét. Elengedhetetlen elvárás, hogy legyen színismerete, nem csupán hasonlítási alapon, valamint számismerete, ismerje a több–kevesebb–ugyanannyi fogalmakat. Legyen tisztában azzal, hogy melyik szám mögött milyen mennyiség van. További lényeges kritérium a grafomotorikai készségek megléte, a finommozgások fejlettsége. A jó vonalvezetés, a helyes ceruzatartás elengedhetetlen feltétele az írás elsajátításánál. Jó, ha az iskolába lépés előtt kialakul a lateralitás, vagyis a vezető kéz megválasztása. Nehezíti az iskolai követelmények teljesítését a beszédhiba, a fejletlen beszédkészség és a szegényes szókincs is. Nagyon fontos, hogy a gyermek biztonsággal ismerje saját testét. A bizonytalan testséma a világban való tájékozódást is bizonytalanná teszi. Nagyon fontos az elemi mozgások összerendezettsége: a mellúszás, a kúszás, mászás, lábujjhegyen járás, sarkon járás, a külső talpélen járás, guggoló járás, szökdelések, fejemelések háton, hason. Ezek pontatlan, hibás végrehajtása az idegrendszer éretlenségét jelentik.Fontos szerepe van a keresztcsatornák jó működésének is. Ennek az a szerepe, hogy a gyermek egymástól függetlenül tudja mozgatni a végtagjait. Ha nem történt meg a függetlenedés, a gyermek nemcsak a kezével ír, hanem sokszor a lába, nyelve, egész teste követi az írásmozgást.

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/6. számában olvasható)

 


1 hozzászólás

  1. A februári Katedra borítója és tartalma – Katedra folyóirat XXII/6. | Katedra Válasz

    […] Sokadszorra az iskolaérettségről […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .