Horváth Géza: Felkészítő feladatok a matematikai tesztelésre – IV. rész

Ebben a számban az egyenlettel megoldható szöveges feladatokkal foglalkozunk. Amennyiben az adott feladat megoldató következtetéssel is, a tanulók próbálkozzanak meg mindkét móddal!

 

1.   Két (nem feltétlenül egész) szám összege 18, különbsége 7. Melyik ez a két szám?

2.   Négy jó barát életkorainak összege 47 év. Hány évesek voltak összesen hat évvel ezelőtt?

3.   Janka egy könyvet 4 nap alatt olvasott el. Első nap elolvasta a könyv harmadát, második nap a hatodát, harmadik nap a hátralévő rész felét, és a negyedik napra 30 oldala maradt. Hány oldalas volt a könyv?

4.   Egy műhelyben 38-an dolgoztak. A megváltozott technológia miatt egy férfit és egy nőt más munkahelyre irányítottak át, és most pontosan kétszer több férfi dolgozik, mint nő. Hány nő és hány férfi dolgozott eredetileg a műhelyben?

5.   4 üres üdítőpalackért egy teli palack üdítőt vásárolhatunk. Az üdítő árának hány százalékát teszi ki a palack ára?

6.   Két természetes szám szorzata 15. Ha az egyiket 6-tal növeljük, a szorzat 33-ra nő. Melyik ez a két szám? (Megj.: Gondolj az oszthatóságra!)

7.   Egy úszócsapat egy versenyről 15 éremmel tért haza, amelyek együttes tömege 462 g volt. Hány arany- és hány ezüstéremmel tértek haza, ha egy aranyérem tömege 38 g, egy ezüstéremé 20 g, és tudjuk, hogy egyetlen bronzérmet sem szereztek?

8.   Egy autó 4 óra alatt tette meg az A városból B városba vezető utat. Visszafelé 15 km/h-val nagyobb sebességgel haladt, így 48 perccel korábban ért vissza. Milyen messze van a két város egymástól?

9.   Az iskolát 500 tanuló látogatja. A tanév végén a tanulók 20%-át kitüntették. A fiúk 18%-a, a lányoknak pedig 23%-a kapott dicséretet. Hány fiú és hány leány jár az iskolába?

 1.    Hány %-os alkoholt kell hozzáönteni 8 liter 15%-os alkoholhoz, hogy a keverék 20 liter 25%-os alkohol legyen?
 2.    Hány liter 85 °C-os vizet kell hozzáönteni 50 liter 25 °C-os vízhez, hogy a keverék hőmérséklete 30°C legyen?
 3.    Egy ketrecben nyulak és fácánok vannak. Hány nyúl és hány fácán van a ketrecben, ha az állatoknak összesen 53 fejük és 168 lábuk van?
 4.    1 liter víz tömege 1 kilogramm, 1 liter sósavé 1,1 kg. 40 liter keverék tömege 40,8 kg. Hány százalékos a keverék?
 5.    Két város távolsága 225 km. 700 órakor elindul egymással szemben egy kerékpáros 18 km/h és egy személyautó 55 km/h átlagsebességgel. Mikor és hol találkoznak?
 6.    Imre 8 órakor kerékpáron elindult a szomszédos faluba, és 16 km/h sebességgel haladt. Fél órával később motorkerékpárral utánament Béla 40 km/h sebességgel. Mikor és a falutól hány km-re érte utol Imrét?
 7.    A város B várostól 180 km-nyire fekszik. 9 órakor elindult A-ból B felé egy teherautó 42 km/h sebességgel, 10 órakor pedig egy személyautó a B városból az A felé 55 km/h sebességgel. Mikor és hol találkoztak?
 8.    A talpfákat három fűrésztelep szállítja. Az egyik 5, a másik 6, a harmadik 7 (8 órás) munkanap alatt tudná az összes talpfát leszállítani. Mennyi idő alatt szállítják le a talpfákat együtt?
 9.    A medencét az egyik cső 54 perc alatt, a másik 1 óra 48 perc alatt tölti meg. Mennyi idő alatt telik meg a medence, ha mind a két cső nyitva van?
 10.    Az egyik ládában 65 kg-mal több burgonya van, mint a másikban. Mennyit tegyünk át az első ládából a másodikba, ha azt akarjuk, hogy az elsőben 25 kg-mal több legyen, mint a másodikban?
 11.    Az egyenlő szárú háromszög alapja 3,5 cm-rel rövidebb, mint a szára. A háromszög kerülete 58 cm. Számítsd ki az oldalak hosszát!

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/4. számában olvasható)


1 hozzászólás

 1. A Katedra folyóirat decemberi száma – XXII/4. | Katedra Válasz

  […] Felkészítés a tesztelésre 4. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .