Hlivák Erzsébet: Kisiskolánk minden gyermek álma lehet

A Sárosfai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola a Csallóköz egyik kisiskolája. Az iskola krónikájában található feljegyzés szerint az 1949/50-es tanévtől működik. Az iskola mindig is a falu fontos, meghatározó intézménye volt, a múltban is, napjainkban is az, és reméljük, hogy a jövőben is az marad.

A tanulók létszáma az utóbbi években nálunk is csökkent – jelenleg 19 tanulóval működünk. Az oktatás két különálló osztályban, évfolyamok összevonásával történik. Ebben a tanévben hét elsősünk van, a helyi óvodából minden gyermeket a mi intézményünkbe írattak be a szülők. Nagyon örülünk, hogy a szülők értékelik a kisiskola előnyét, hisz évek óta látják, tapasztalják, hogy ez nem hátrányt jelent gyermekeiknek, hanem kifejezetten előnyt – helyben van, nem kell utazni, a kisebb közösségben nyugodtabb légkör uralkodik, családias a hangulat, és a pedagógusoknak sokkal több idejük jut egy tanulóra az oktatás, nevelés területén is. A kis létszámból kifolyólag nagyobb lehetőségünk nyílik minőségi pedagógiai munkát végezni, széleskörű ismeretszerzést biztosítani a tanulóknak. Ezt igazolják a szülők és a felsőbb tagozatos iskolák (ahová a 4. évfolyam után kerülnek a tanulók) pozitív visszajelzései is.

Iskolánk egy 1977-ben átadott emeletes épületben üzemel. A létszámcsökkenés után a földszinti részébe a községi hivatal került.

Az utóbbi években közös erővel – község, szülői munkaközösség, szponzorok, pályázatok – sikerült kívül-belül felújítani és egy jól felszerelt, modern, esztétikus, gyerekcentrikus és családias környezetet kialakítani. A diákok otthonosan, jól érzik magukat nálunk, így maximálisan biztosítani tudjuk az oktató-nevelő tevékenység eredményes végzését a kellemes biztonságot adó épületben, gazdag eszköztárral.

A tanulókkal három pedagógus foglakozik, ezenkívül egy hitoktató és angol nyelvet tanító pedagógus segíti az iskola munkáját. Reggel fél héttől, kora reggeli napközivel kezdjük a napot a szülők igényeit, kéréseit, a tanulók érdeklődését figyelembe véve, kielégítve. Az oktató programon felül délután szakköri munkák zajlanak, a gyengébb tanulókkal külön foglalkozunk és iskolai klubot is működtetünk.

Kihasználjuk a jól felszerelt, tágas, rendezett udvart saját játszótérrel, tele hintákkal, mászófallal, kuckós házikóval, csúszdákkal, amely minden gyerek álma lehet, és a gyermekek örömének forrásán kívül az udvart is díszíti.

A téli időszakban a testnevelésórákon a tornaeszközökkel felszerelt termet használjuk, amely a szomszédos óvoda emeleti részében lett kialakítva, ezzel is kielégítve tanulónk mozgásigényeit.

Van egy felújított ebédlőnk is, így a tanulókra minden nap friss, ízletes ebéd vár, gondosan összeállítva, hogy az egészséges étkezést szolgálja.

A tanév folyamán rendszeresen kulturális és egyéb, immár hagyománnyá vált programokat szervezünk – az aktuális ünnepekhez kötve.

Az őszi programok közé tartozik a kiállítással egybekötött tökfaragás, az egészségnap, a nyugdíjasnap, a biztonságos közlekedésre való nevelés, a gyermekmesék világa.

A hideg téli időszakban Mikulás- és karácsonyváró délutánt szervezünk mézeskalácssütéssel egybekötve, karácsonyi műsort készítünk az óvodások és a szülők részére, fánksütéssel gazdagított farsangi mulatságot rendezünk.

Tavasszal a helyi temetőben Bittó István emléktáblája előtt március 15-re emlékezünk, könyvtárlátogatást szervezünk, húsvétváró délután foglalkozásokat tartunk, gyermekelőadásokat látogatunk, erdei iskolába utazunk, sportnapot rendezünk, megünnepeljük az anyák napját, tavaszi szemétszedést tartunk, papírgyűjtést szervezünk, gyermeknapi programokat készítünk, tanulmányi kirándulásokat, kerékpártúrát, nyári tábort szervezünk… és még sorolhatnám.

 

(az egész cikk a Katedra folyóirat XXII/5. számában olvasható)


1 hozzászólás

  1. A Katedra folyóirat januári száma XXII/5. | Katedra Válasz

    […] Kisiskolánk minden gyermek álma lehet […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .