Horváth Géza: Felkészítő feladatok a matematikai tesztelésre – VII. rész

Rovatunkban ezúttal is egy komplett „próbatesztet” közlünk. Ha erre csupán a tanóra 45 perce vehető igénybe, javasoljuk, hogy a pedagógus válasszon ki az alábbiakból kb. 15 feladatot.

1.   Számítsd ki: 52 – 3 · (6 · 53 – 72)2 =

2.   Három jó barát 6 : 5 : 4 arányban osztott szét egymás közt néhány régi pénzérmét. Hármuk közül ketten így épp 126 darabot kaptak. Hány darabot osztottak szét összesen?

3.   Egy hangverseny belépőjegyeit 1-től 200-ig számozták meg, és véletlenszerűen osztották ki az iskola 200 tanulója közt. Mennyi a valószínűsége annak, hogy Peti jegyének sorszáma osztható 9-cel, nem tartalmaz 0-t és háromjegyű?

4.   A paralelogramma egyik oldala 15 cm, ami a kerületének nyolcada. Milyen hosszú a paralelogramma másik oldala?

5.   Az üzemben 38 alkalmazott dolgozott. Egy átszervezés során egy nőt és egy férfit irodai munkára állítottak át. Most az üzemben kétszer annyi férfi dolgozik, mint nő. Hány férfi dolgozott az üzemben az átszervezés előtt?

(…)

  1. Hány fokot zárnak be egymással az óra mutatói 3 óra 10 perckor?

A) 35;                                 B) 40;                                       C) 65;                                       D) 95;

  1.    Adott egy k(O; 12 cm) kör és egy olyan EFGH négyzet, amelynek középpontja egybeesik a k kör középpontjával. Hány közös pontja van a négyzet oldalainak és a körvonalnak?

A) 0;                                   B) 4;                                         C) 5;                                         D) 8;

  1.    A kétjegyű természetes számoknak hány százalékát teszik ki a 10-zel osztható számok?

A) 9;                                   B) 10;                                       C) 11;                                       D) 20;

  1.    Az osztály tanulóinak egyötöde kitűnőre, 2-vel több tanuló dicséretesre írta meg a próbatesztet. 3-mal többen kaptak jó érdemjegyet, mint kitűnőt, és 1-gyel kevesebben elégségest, mint kitűnőt. 1 tanuló elégtelent kapott. Mennyi az osztály létszáma?

A) 15;                                 B) 20;                                       C) 25;                                       D) 30;

10. Egy henger alakú hordó átmérője 1,2 m, magassága 1 m. Hány hl víz fér bele?

A) 1,13 hl                           B) 4,52 hl                                 C) 11,3 hl;                               D) 45,2 hl.

Az eredmények gyors összefoglalásához használhatjuk a Katedra februári számában közölt eredménylapot.

(Az egész teszt a Katedra folyóirat XXII/7. számában található meg)

 


1 hozzászólás

  1. A Katedra folyóirat márciusi száma – XXII/7. | Katedra Válasz

    […] Felkészítés a tesztelésre (VII. rész) […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .