Az étellel (nem) játszunk!

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola alsósai március második felében folyamatosan látogatták a Kulturpark Bravo épületében megrendezett „Az étellel (nem) játszunk!“ elnevezésű interaktív kiállítást.

A tárlatot Szlovákia egyik legfontosabb kulturális intézménye, a pozsonyi Bibiana Művészetek Nemzetközi Háza Gyerekeknek szervezte. A látogató nem mindennapi, játékos módszerrel nyerhet betekintést a különböző nemzetek étkezési és asztalterítési szokásaiba, megismerheti azok tipikus gasztronómiáját, sőt soron követheti mindezeket a történelem egyes fejlődési szakaszaiban is.

A kassai Kultúrpalota Bravo épülete egy részét még a tavalyi év decemberétől egy óriási konyhává alakították át, melyben nemcsak rengeteg művészi ízléssel berendezett konyhai bútort és felszerelést találunk, amelyek segítségével az ételek elővarázsolhatóak, hanem magával az élelmiszergyártás történetével is megismerkedhetünk.

Ahogy a látogató belép, egy gabonaföldön találja magát, ahol végigkövetheti a kenyér elkészítésének egész történetét. A teremből nem hiányzik a traktor, a kombájn kicsinyített mása sem, amit a gyerekek ki is próbálhatnak. Kicsit távolabb a malmomba vihették a búzát, ahol kézzel tekerhető futószalagon sorakoztak a megőrölt liszttel teli zsákok. Következett a kenyérkészítés folyamata, a dagasztástól egészen a sütésig. A kemence óriási sütőlapátjaival hívogatta az újdonsült pékeket.

A fazekakból összeállított dobfelszerelés, a fakanalas kredenc-színház fergeteges szórakozást biztosított mindenki számára. A konyhában a sütőben vicsorgó cápafogak a sütés-főzés esetleges veszélyeire is felhívják a figyelmét a kuktasapkával és köténnyel felvértezett siserehadnak.

Az óriási asztalnál a gyerekek a terítés fortélyait sajátíthatják el, és megkóstolhatják az elkészült ételeket, többek között az „ehető képet”, amelyet ők maguk raknak ki zöldségekből és gyümölcsökből. A kiállítás során megismerkedhetnek a konyhai technikákkal a tűz felfedezésétől egészen a mikrohullámő sütőig.

Nagyon tanulságos és élvezetes volt ez a kiállítás, a gyerekek nemcsak esztétikai és művészi érzékét fejlesztette, hanem rengeteg ismeretet adott, és egyben erkölcsi értékrendjükre is hatott.

 

[gallery ids="3303,3304,3305,3306"]


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .