Selyés siker Pannonhalmán

Ismét Pannonhalma adott otthont a Kárpát-medence egyik legnagyobb történelmi vetélkedőjének március 28-án. A 14. alkalommal megrendezett Cultura Nostra vetélkedő szervezője a házigazda pannonhalmi bencés apátság mellett a Rákóczi Szövetség volt. Várszegi Asztik főapát úr bevezetőjében elmondta, hogy a verseny témájának kijelölt időszak az apátság és a bencés rend életében is komoly erőpróba volt, hiszen az 1526 és 1635 közötti időszak egy részét úgy élte meg az apátság, mint egy végvár a törökkel szemben.

Megújulási törekvések a megosztott Magyarországon – Magyarország művelődéstörténete 1526-1635 között – a cím is mutatja, nem kizárólag a törökellenes harcokkal foglalkoztak a versenyzők, hanem a kor lényeges kérdéseivel is, mint a reformációval, a könyvnyomtatással és az irodalommal is. Ha hihetünk a statisztikának, 297 csapat kapcsolódott be a háromfordulós versenybe, amelynek döntőjébe a legjobb tíz csapat jutott. Nagy örömünkre a Dóczé Bálint Jonatán, Horváth Ádám és Oros Jonatán beverekedte magát a pannonhalmi megmérettetésbe, ahol közel négyórás küzdelemben a negyedik helyen végeztek. Deák Irén tanárnő eközben Krakkóból drukkolt a fiúknak, ugyanis felkészítő tanárként egy másik „rákóczis” eseményen, a Gloria Victis jutalomkirándulásán vett részt.

A selyés versenyzők a könyvjutalom mellett egy nyugat-magyarországi kirándulás nyerteseinek is elmondhatják magukat, így júliusban alaposabban is szét tudnak nézni az apátság kulturális kincsei között, látogatást tesznek a bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon, a Herendi Porcelánmanufaktúra vendégei lesznek, majd Tihany szépségeivel is megismerkednek. Gratulálunk a fiúknak és a tanárnőnek!

Elek József

a komáromi Selye János Gimnázium történelemtanára


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .